annonse

Vant med ishavsrøya: – Helt fantastisk!

: Trond Geir Reinsens i Sigerfjord Fisk AS gikk til topps med sin ishavsrøye. (Arkiv (Foto: Hilde Jørgensen)

SORTLAND: Trond Geir Reinsnes i Sigerfjord gikk til topps med ishavsrøya i Det Norske Måltid-konkurransen 2017.

Hilde Jørgensen

– Det er helt fantastisk, og jeg er stolt over å ha fått denne dommen på ishavsrøya etter 30 år med produksjon, sier en svært fornøyd og glad Trond Geir Reinsnes på telefon til Bladet Vesterålen, tett etter prisutdelingen.

– Nå har jeg fått dette stempelet på produktet, selv om jeg alltid har visst at det var verdt det.

Han innrømmer at han ble overrasket over å vinne. 

– Det er jo ikke gitt selv om man er med i finalen, jeg ble i alle fall glad og førsteplassen betyr voldsomt mye for oss og bedriften, det er en pris som henger veldig høyt.  

Han vant i klassen Årets sjømat – oppdrett med sin ferske ishavsrøyefilet. Dermed slo Sigerfjord Fisk AS de andre to finalistene Sirdalsørret, Norsk Ørret i Vest Agder og Kita, Bremnes Seashore AS i Hordaland.

Juryen begrunner vinnerproduktet ishavsrøya ved å legge vekt på at den har frisk og ren lukt, og at konsistensen er saftig med en lett jordlig smak.

– Vinnerproduktet har flotte fiskefileter med god fasthet på fiskekjøttet og er pent trimmet. Det er tydelig designprofil med god informasjon, som gjør produsenten lett gjenkjennelig for forbrukeren, sier juryen.

Reinsens deltar for andre året på rad i klassen for beste råstoff, med fersk ishavsrøye. I fjor var han nominert i finalen for si kaldrøkte ishavsrøye, men har ikke nådd til topps, som denne gangen.

– Det er en seier bare å være nominert. Det er viktig å delta i slike konkurranser for å profilere merkevaren. Vi blir lagt merke til av kokker og andre som leter etter gode produkter, har han uttalt til Bladet Vesterålen tidligere.

Eneste fra Nordland

Det var ingen flere finalister med fra Nordland, men Tørket Fjellgull, Kautokeino Rein AS i Finnmark og Bottarga Borealis, hel bit, Hrogn AS fra Troms deltok, men nådde ikke opp.

Det ble også delt ut priser i Årets Matspire, Årets forsprang og Matkanalens pris, hver enkelt med verdi på 100.000 kroner.

– I løpet av 10 år med Det Norske Måltid, ser vi at det er internasjonalt høyt nivå på det som produseres her i landet. Mange produsenter fanger opp tilbakemeldingene fra juryene og jobber videre for å løfte seg, sier hoveddommer Einar Risvik fra Nofima.

Det var stjernekokken Even Ramsvik som stod for menyen under matgallaen der han serverte retter basert på de 39 finaleproduktene.

Mange klasser

Det Norske Måltid startet i 2008 og er nå landets viktigste matpris. Målet er å synliggjøre mangfoldet i norsk matproduksjon og bidra til næringsutvikling.

Under en storslått tiårsfinale for Det Norske Måltid i Stavanger var det 13 dyktige produsenter i hver sin klasse som gikk helt til topps med sitt produkt fredag kveld.

Det norske Måltid (DNM), er en kåring av beste mat og drikkeprodukter i Norge. DNM ønsker å bidra til at nye produkter og råvarer får mulighet til vekst, slik at flere forbrukere blir bevisst norsk matkvalitet og mangfold.

Siden starten i 2008, har de hatt en klar nasjonal profil, og støtter opp om mangfoldet av lokale produkter, kulturell praksis og produksjon, samt oppmuntrer til bærekraftig utvikling. Målet er å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon.

– Vi ser at Trøndelag med fem priser er landets mattyngdepunkt, sier hoveddommer Einar Risvik, fra Nofima, som peker på nær uavgjort mellom Øst- og Vestlandet som kommer like bak