Nyheter

Vegg til ære for Truls

Vegg til ære for Truls

ØKSNES: Veggen på Myre Kysthotell som Jarle Hammer malte i september, skal være en vegg til ære og minne om Truls Johansen som ble borte på havet i sommer.

Da Jarle Hammer ble av spurt Tove Hansen og Torgeir Larsen om å male en vegg ved Myre Kysthotell i sommer, var det ikke nei i hans munn. Han fikk stor frihet og kunne velge motiv selv.

Trond K. Johansen -  Eirin Hansen får mange tanker når hun ser veggen. Hun dro igang en innsamling til familiens søk etter Truls.

Eirin Hansen får mange tanker når hun ser veggen. Hun dro igang en innsamling til familiens søk etter Truls.Foto: Trond K. Johansen

– Jeg dro på biblioteket og lette gjennom noen fotobøker og landet til slutt på en bok om Lofotfisket. Der fant jeg et bilde som jeg syntes ville passe bra. Tove Hansen ved hotellet ga meg fullt medhold og ba meg sette igang.

Fire dager i september

Jarle Hammer fortalte under samlingen ved hotellet torsdag kveld at han aldri har vært så populær som han var de fire dagene han sto i lift utenfor hotellet og malte. Det samlet seg en folkemengde utenfor og det ble derfor mye prating og lite maling i perioder.

– Været var også litt utfordrende, så det ble mange turer inn på hybelen jeg hadde fått benytte mens det pågikk, men det syntes jeg i grunnen var helt greit.

Trond K. Johansen -  Joakim Hansen sang inne på hotellet etter snorklippingen ute.

Joakim Hansen sang inne på hotellet etter snorklippingen ute.Foto: Trond K. Johansen

– En dag jeg sto i liften og malte hørte jeg at det kom en kar og stilte seg nedenfor meg og kikket på meg. Etter en stund ropte han opp til meg;

– Veit du ka det e du hold på å male? Kem det e?

Jarle lot seg først ikke merke så mye med det og sa at han hadde nå funnet et motiv han likte.

– Skjønte ikke først at jeg så rett

Etter en stund kom han tilbake og spurte en gang til og da måtte Jarle ta en tur ned med liften for å prate med mannen.

– Det viste seg å være Morten Nilsen, stefar til Truls. Det ante jeg ikke da jeg sto oppe i liften, men vi ble raskt klar over hverandre og etterhvert hvem det var jeg sto der og malte.

– Det bildet æ a mæ, sa Morten.

Han hadde tatt en fotograf med ut på Lofothavet i 2007 og dette bildet ble tatt mens han halte opp store skreier av Lofothavet.

Da Jarle Hammer fikk høre denne historien, måtte han tenke seg om en liten stund. De så på hverandre og fikk samme tanke: – Denne veggen skal være til minne om Truls!

– Dette var det en mening med

– Vi var enige der og da og visste at vi måtte lage en markering av dette. Dette var en fin anledning til å minnes de dagene da hele øksnes-samfunnet sto samlet i sorg og søk etter Truls, sier Jarle Hammer.

Trond K. Johansen -  Mange hadde møtt fram for å ære Truls og høre Jarle Hammer fortelle om hvorfor denne veggen skal være til ære og minne om Truls Johansen.

Mange hadde møtt fram for å ære Truls og høre Jarle Hammer fortelle om hvorfor denne veggen skal være til ære og minne om Truls Johansen.Foto: Trond K. Johansen

– Denne veggen er ikke bare et maleri, det er et minnesmerke og det skal være om Truls, sier Jarle Hammer og Morten Nilsen i kor.

Det var en hel folkeskare samlet ved hotellet torsdag kveld og etterpå samlet de seg inne i spisesalen for å høre historien til Jarle og Morten. Joakim Hansen sang flere sanger, også dem i samme ånd som resten av kvelden.

Trond K. Johansen -  Jarle Hammer skar over snora som åpnet ”Truls-veggen ved Myre Kysthotell. Torgeir Larsen og Leif Henriksen holdt snora.

Jarle Hammer skar over snora som åpnet ”Truls-veggen ved Myre Kysthotell. Torgeir Larsen og Leif Henriksen holdt snora.Foto: Trond K. Johansen

– Et fint og viktig oppdrag

Jarle Hammer holdt en liten orientering om hvorfor han hadde valgt dette bildet til veggen og konkluderte med at det måtte være en mening med at han skulle finne akkurat det bildet på biblioteket.

– Jeg vil takke Tove Hansen og Torgeir Larsen for at de hadde slik tro og tillit til meg at de lot meg få en hel vegg til å dekorere. At det ble et minnesmerke over Truls hadde nok ingen av oss noen tanker om da jeg fikk oppdraget, men de er skjønt enige i at slik skal det være. Det skal også være en minne om da hele øksnessamfunnet viste hva som bor i dem. Da alle sto samlet i spenning og sorg, søk og lenkt etter en som var blitt borte på havet, sier Jarle Hammer.