annonse

– Vi fortsetter kampen

: Senterpartiet i Andøy jubler over et brakvalg i kommunen. (Foto: Sunniva Bornøy)

ANDØY: – Jeg er knallfornøyd, det er helt fantastisk, sier leder i Andøy Senterparti Svein Harald Haug om å få 72,1 prosent av stemmene i sin egen hjemkommune.

  • Sunniva Bornøy

Senterpartiet går i Andøy opp 63,7 prosent fra forrige stortingsvalg, og ender dermed opp med 72,1 prosent av stemmene. Lokalpolitikerne i Andøy Sp, som var samla på Havnehuset på Dverberg utover kvelden og natta, er storfornøyd med valgresultatet lokalt:

– Resultatet er mye bedre enn venta, og kampen om Andøya Flystasjon har nok satt spor i valget. Det har også betydd mye at Senterpartiet sentralt, på fylkesnivå og på regionalt nivå har støttet oss i kampen, sier Haug.

– Er du skuffet over at det ser ut som det blir borgerlig flertall?

– Vi er ikke ferdige ennå, men det er klart at jeg er skuffa slik prognosene ser ut nå. Et regjeringsskifte er helt nødvendig for distriktene. Det ser ut som vi har kommet noenlunde på land med å få til en ny gjennomgang av beslutninga for flystasjon med Espen Barth Eides støtte nå helt på tampen, sa Haug før valgresultatet var klart tirsdag kveld.

Ap har falt drastisk

Oppslutninga for Ap i Andøy har falt drastisk siden forrige stortingsvalg og med en tilbakegang på hele 27, 2 prosent ender de opp med bare 7,6 prosent av stemmene. Leder i Andøy Ap, Einar Åbergsjord, sier at det ikke er noen overraskelse, men likevel skuffende:

– Forsvarssaken har vært stor for hele Nordland fylke, og det viser tallene helt tydelig. Nordland har ikke fortjent fire år til med en Høyre/Frp-styrt regjering.

Åbergsjord innrømmer at en del av det dårlige valgresultatet kan skyldes at Ap ikke har vært tydelige nok på sine valgkampsaker – både lokalt og sentralt:

– Jeg tror nok at resultatet viser at det har vært for lite forskjell på Arbeiderpartiet og Høyre i en del politiske saker. Hvis vi får en borgerlig regjering på nytt blir det nok en lang og tøff vei for å få snudd vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, sier en noe skuffet Åbergsjord på valgvake fra Riggen restaurant på Andenes.

- Vi skal klare det uansett

Leder i Bevar Andøya Flystasjon, Hilde Flobergseter, slår fast at kampen for å bevare flystasjonen vil fortsette til tross for fire nye år med Erna Solberg & co:

– Jeg hadde håpet sterkt på et regjeringsskifte, men nå må vi regruppere oss, starte på nytt og jobbe sammen med styret i Bevar Andøya Flystasjon for en ny gjennomgang.

Til tross for at Jonas Gahr Støre tapte dragkampen om statsministerposten, er Flobergseter optimistisk på at flystasjon-saken har nok slagkraft i Stortinget til å kunne snu:

– Dette blir å gå vår vei uansett, men vi må regne med at det kan ta mer tid. Jeg håper at det ikke tar noe mer enn et halvt år til, for vi er redde for ytterligere kompetansetap ved Andøya flystasjon. Jo lengre tida går før noe skjer, jo mer sårbart blir overvåkningsmiljøet på Andøya. Hvis Ap tar innover seg og er villige til å se på saken på nytt, gå gjennom tallgrunnlaget og få med alle momentene som er viktige for det maritime overvåkningsmiljøet, så tror jeg at vi fortsatt kan håpe.

– Vi kan i alle fall trøste oss med at det har vært et nordnorsk forsvarsopprør i det minste, med rekordmålinger for Sp med framgang i oppslutninga både i Troms og Finnmark, avslutter Flobergseter.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse