annonse

– Vi ligger midt i smørøyet

: Stein Eilertsen, Marthe Robertsen, Marius Fredriksen (foran) og resten av elevene i BA2K frykter for søkertallene om skolen på Sortland legges ned. (Foto: Sverre Idar Lakså)

SORTLAND: – Politikerne må forstå at Sortland er det beste alternativet, på alle måter, slår elevene på byggfag på Sortland. De frykter for søkertallene til linja dersom den flyttes til Melbu.

  • Sverre Idar B. Lakså

– Forslaget i fylkestinget er rett og slett ganske dumt, sier Stein Eilertsen.

Han er elev på Sortland vgs. avd byggfag på Sortland, og går i rør og blikkenslagerklassen. De er 17 elever i klassen, og de fleste av dem bor hjemme, noe som er mulig siden skolen ligger på Sortland.

– Vi er flere i klassen som bor i Bø og Øksnes blant annet, og fra disse to kommunene er det ikke mulig å rekke skolen på Melbu i tide, hvis man skal bo hjemme, sier Marthe Robertsen fra Bø.

Elevene skal på utplassering over nyttår, og førsteåret var de utplassert i bedrifter en dag i uka. De fleste av dem i bedrifter som har lokalene sine i industriområdet på Sortland, i gangavstand til skolen.

– Dette burde etter vår mening være argumenter gode nok for at skolen skal bestå på Sortland. Vi ligger strategisk og sentralt til i Vesterålen, og det blir tullete at vi skal reise helt til Melbu for å gå på skole, sier Eilertsen.

Mer plass på Sortland

Elevene forstår argumentet med at det er en ny hall på Melbu, men de mener likevel at lokalitetene på Sortland er bedre egnet for byggfag.

– Vi har mer bruksareal her på Sortland, og vi har dessuten tre haller, mens de på Melbu har bare en, sier Eilertsen.

Marius Fredriksen kommer fra Lofoten, og han går på Sortland fordi det er mulig å gå rørleggerfag her,

– Vi kommer til å miste viktige tilbud dersom linja flyttes til Sortland, der har de bare bygg, mens vi her har både rørlegger- og blikkenslagerfag, sier Fredriksen.

Han poengterer at det er lettere tilgang på hybler på Sortland, og at det er billigere å leie.

– Vi må også huske at stipendet som gis til borteboere - altså de som må bo på hybel - ikke er nok til å både betale leie og alt det som følger med. De fleste er avhengig av støtte fra foreldrene eller deltidsjobb, og derfor blir mange eksludert dersom de må gå på Melbu, sier Marthe Robertsen.

Frykter færre utdanner seg

Marthe Robertsen frykter at færre elever kommer til å søke seg til byggfag dersom de må gå på Melbu, og på grunn av det må flytte på hybel.

– Det handler ikke bare om økonomi. Ikke alle er klar for å flytte hjemmefra når de begynner på videregående, men bor du i Bø, Andøy, Lødingen og Øksnes og vil bli tømrer, rørlegger eller blikkenslager har du ikke noe valg. Da kommer mange til å velge noe annet, slår Robertsen fast.

Marius Fredriksen påpeker at miljøet ved skolen er svært godt, og at de har veldig lite fravær.

– Det er kort sagt veldig mange gode grunner for å fortsette å ha byggfag her på Sortland, og det må politikerne ta hensyn til, sier han.

– Sortland er det beste alternativet, sånn er det bare, sier Stein Eilertsen.annonse

annonse

annonse