annonse

Widerøe-sjef hedret

Pris
Pris: Widerøe-sjef Stein Nilsen ble hedret i Bodø 13. april. (Foto: Isabell Grønnslett)

Fredag 13. april arrangerte Nord Universitet Handelshøgskoledagen i Bodø. Der ble «Årets Alumn» kåret.

  • Pressemelding

Prisen gikk i år til Widerøe-sjef Stein Nilsen (52) – over 30 år etter at han begynte på siviløkonomstudiet ved Handelshøgskolen, opplyser Nord Universitet i ei pressemelding.

Transport

Nilsen har viet livet sitt til å frakte folk fra der de er til dit de vil. Han begynte sin karriere som økonom i SAS Norge, og var i mange år leder både av bakketjenestene i SAS-konsernet og SAS i Norge. Han har også vært konserndirektør for persontransport i NSB og administrerende direktør i transportselskapet Nobina, før han i 2012 begynte i Credo Partners.

Vel, egentlig startet reisen lenge før, for som 19-åring finansierte unge Nilsen studiene ved daværende Siviløkonomutdanningen i Bodø – og nå snakker vi så langt tilbake i tid at skolen lå på sin opprinnelige plass i Bankgata - som stuer for SAS. Den gangen var det SAS som sto for bagasjehåndteringen til Widerøe. Så man kan vel si at ringen er sluttet for Widerøe-direktøren.

– Hva er det med deg og transport, Stein Nilsen?

– Jeg er fascinert av logistikk. Når logistikk fungerer optimalt, er det som et kunstverk. Tenk så mange som må yte sitt beste hver dag for å få dette til! Og når vi i tillegg snakker om transport av mennesker, snakker vi følelser, legger direktøren til, stolt over selskapet han er satt til å forvalte.

Nilsen bor i Nittedal rett nord for Oslo, men er ofte å se på hovedkontoret i Bodø med en kaffekopp og bærbar pc. Direktøren for 3000 ansatte har ikke eget kontor. Det er slik han vil ha det.

– Jeg vil helst være der folk er, ikke bak en dør. Jeg jobber med folk som er mye bedre enn meg på det de gjør, og som har en imponerende kompetanse. Min jobb er å legge til rette slik at de får gjort jobben sin, rett og slett. Og å ta dem i å gjøre noe bra, og da må jeg være der de er.

For å være leder er ikke noe spesielt i seg selv, mener økonomen. Faktisk var han sjef i mange år før han ble leder.

– Jeg ble en først en god leder da jeg ble pappa som 30-åring. Da lærte jeg smørbrødmetoden, sier Nilsen.

Positivitet

Kort fortalt: Innled med noe positivt, ta opp problemet og avslutt med ros.

– For negativitet suger energi ut av folk. Når du får barn forstår du at det ikke hjelper å beordre folk rundt. Folk skal ha lyst til å gå på jobb. Det handler ganske enkelt om å behandle folk slik du selv ønsker å bli behandlet. Når ting ikke fungerer, skyldes det ofte at ledelsen og de ansatte ikke har samme mål eller deler en visjon, forklarer Nilsen.

For ham er det stas å bli tildelt prisen «Årets Alumn» av Handelshøgskolen under Handelshøgskoledagen 2018, spesielt fordi han selv bidrar til å utdanne nye ledere ved den samme skolen, både via foredrag innen ledelsesfag og økonomistyring. Han bidrar også fast med forelesninger basert på førstehåndskunnskap om luftfarten på HHNs MBA i luftfartsledelse.

– Jeg utdannet meg til økonom fordi det var en utdannelse som kunne brukes til alt med bred og anvendelig kompetanse. Med denne i bunn har det vært lett å skifte retning, bokstavelig talt, sier Nilsen.

Det ikke så mange vet, er at Stein Nilsen også er jurist. Den utdanningen tok han mens han var småbarnspappa og hadde behov for å «roe ned» etter mange år med tung ledelse.

– Jeg ble jurist i 2007. Jeg trengte mere tid med ungene, rett og slett og da var tre år på skolebenken en god løsning.

Det er ingen tvil om at dette er en mann som setter spor etter seg etter at han tok den nye lederjobben på strak arm da at den forrige sjefen, Lars Kobberstad måtte gå etter uenighet om veien videre. Noe av det første Nilsen gjorde, var å dra til Brasil for å kjøpe tre nye jetfly med 114 seter. Under Nilsen ledelse, har også Widerøe overtatt bakkehandlingsselskapet som også betjener SAS sine flygninger på flyplasser rundt om i landet. Widerøe er også en betydelig lærlingbedrift.

– For to år siden sto vi litt fast med 60-70 prosent høyere avgifter enn i 2012. Enten måtte vi legge ned deler av vårt rutenett eller satse nytt. Veksten vi har hatt er både ledelse og ansatte samlet rundt i en felles visjon, sier Årets Alumn.

– Tenk så heldig jeg er som får være dirigent for dette korpset!

Erlend Bullvåg delte ut den gjeve prisen under Handelshøgskoledagen fredag 13. april.

– Handelshøgskolen Nord Universitet er stolte av det Stein Nilsen har utrettet. Gjennom sin omsorg for ansatte, drivende kraft i forretningsutvikling og sterke engasjement for utvikling av talent er han et forbilde og inspirator for andre siviløkonomer, ledere og studenter, sier Dekan ved Handelshøgskolen Erlend Bullvåg om årets prisvinner.

Dette er «Årets alumn»:

Handelshøgskolen ved Nord universitet kårer hvert år «Årets alumn», der alumner, studenter og ansatte inviteres til å forslå kandidater. Prisutdelingen skjer under «Årets Handelshøgskoledag» fredag 13. april.

«Årets alumn» blir tildelt en tidligere student ved Handelshøgskolen som gjennom sin yrkesrolle og-/eller som privatperson har utmerket seg som en synlig og god ambassadør for Handelshøgskolen, og som fremstår som en god rollemodell for våre studenter. For å kunne nomineres til årets alumn, må kandidaten ha studert minst ett år på Handelshøgskolen.

Alumni Advisory board vurderer de nominerte kandidatene og kårer deretter en vinner. Vinneren blir feiret på Handelshøgskoledagen, som i år arrangeres 13. april.

annonse