annonse

48 fikk høre om Vestbygd-diktere

Foredragsholder
Foredragsholder: Johannes Rørtveit. Arkivfoto. (Foto: Trond K. Johansen)

ØKSNES: Da forfatteren Johannes Rørtveit kom til Alsvåg med foredraget «Kystkultur i 140 år», måtte museet finne fram ekstra stoler.

Håvard Skogly Mækelæ

Rørtveit holdt foredraget tidlig søndag ettermiddag. Han har vært en del i Myre og på Øksnes Vestbygd, men det er en stund siden han har vært innom Alsvåg. Og han gledet seg over oppmøtet.

– De måtte hente ekstra stoler for å få plass til alle 48. Det var veldig hyggelig at såpass med godt voksne folk møtte opp, sier han.

Rørtveit har flere bøker om Vesterålens historie bak seg. Denne gangen fokuserte han blant annet på det litterære i gamle dager.

– Jeg siterte blant annet diktet til Dorius Pettersen Vinje, «Havet». Det illustrerer godt at det var folk på Vestbygda som både kunne skrive og dikte, sier Rørtveit.

– Det var vel blandet hvor litterære folk var i området. Men innføringen av folkeskole førte til at lærerne kom med utdannelse. Og på 1800-tallet kom en Gundersen til Finnvågan, en veldig dyktig lærer. Det var en oppblomstring av litteratur og diktning, nevner han.

Rørtveit gledet seg over å kunne holde foredrag i Alsvåg, som han beskriver som et av de gamle, store stedene på yttersida.

annonse