annonse

DAB-ber av i Øksnes

1485514962364.jpg
Finn Aage Klo på toppen av Stø. Der får han inn DAB, men ikke når han kommer ned til fylkesveien. (Foto: Trond K. Johansen)
1485514969177.jpg
Dag Reinsnes ber om at FM-bandet blir slått på og at det står aktivt i Nordland til DAB er blitt slik det skal være. (Foto: Tone Marit Sørensen)
1485514967760.jpg
Hele Stø er uten dekning av DAB, og de venter i spenning på når de nye senderne fra Andøya skal slå inn over deres område. (Foto: Trond K. Johansen)
1485514965181.jpg
Traktoren til Klo har det beste og mest avanserte antenneutstyr som går an å skaffe for mobile kjøretøy, men det hjelper ikke så lenge det ikke er signaler å få inn. (Foto: Trond K. Johansen)

ØKSNES: Irritasjonen er på topp og frustrasjonen meget høy på Stø og i Øksnes Vestbygd over manglende radio. DAB fungerer ikke.

Trond K. Johansen

Finn Aage Klo har kjøpt alt det nyeste og beste som er å oppdrive av antenner for å få inn DAB-radioen i traktoren sin. Dette er arbeidsplassen hans og han sitter i traktoren itimevis hver eneste dag.

– Jeg er helt avhengig av å ha radio, men nå er det blitt helt umulig. På en tur mellom Klo og Stø kan jeg vel høre noen få setninger av det som blir sagt på NRK P1, men skal jeg få med meg værmelding eller nyheter, så må jeg stoppe akkurat der det er dekning. Ute på Stø er det helt dødt, bortsett fra på Nato-toppen, sier Finn Aage Klo til Bladet Vesterålen.

Til topps for å få radio

Nå er han så heldig at han har sine daglige turer til denne toppen for å holde veien åpen og strødd, så hver gang han er på toppen, får han inn radioen.

– Men det holder jo ikke. Det bor da folk på Stø og det er masse fiskere som er avhengig av radio, men har nå blitt fratatt muligheten til å lytte på den.

Det nytter ikke å si at det er ei dekning på 99,5 prosent av landets befolkning. Det er langtfra så god dekning hvis vi ser på arealet og ikke bare folketallet.

.  

– Det hjelper i alle fall ikke oss som bor her, sier Finn Aage Klo. Han har brukt tusenvis av kroner for å skaffe seg det aller beste utstyret som er på markedet, men det hjelper ikke så lenge det ikke er signaler å få inn.

Slå på FM-en igjen, Berit

Det var Berit Olderskog som fikk æren av å slukke FM-senderen i Nordland. Nå ber Finn Aage Klo henne om å reise tilbake til Bodø og slå på igjen.

– Det er trolig det eneste som kan gi oss tilbake radiosignalene inntil DAB er blitt så bra at vi får dem også i ytterkantene, sier han.

I Øksnes Vestbygd er det også store problemer med å få inn signalene på en stabil måte. Dag Reinsnes er slett ikke fornøyd og ønsker at FM-senderen settes i drift igjen.

.  

– Vi kan få inn stykkevis og delt på Barkestad, men innerst i Dyrøyvågen er det helt fraværende, sier Reinsnes.

Han har ikke tro på at en sender på Sandset vil hjelpe stort ute på Dyrøya. Han tror heller ikke at Grødset vil få stor glede av denne senderen.

– Nei, de må bare kjøre igang FM-nettet igjen, sier Reinsnes.

I kringkastingsrådet i mars

Beate Bø Nilsen har hatt mange henvendelser fra private etter at hun sto fram i avisen med kommentarer til dekningen i Øksnes. Hun forteller at DAB kommer til å bli tatt opp som egen sak i kringkastingsrådet i mars.

.  

Det skal diskuteres DAB i neste møte i Kringkastingsrådet 23/3. Dette streames på nettsiden til NRK, så da er det bare å følge med.

– Vi er nødt til å få det til å fungere i Nordland før vi kjører det igang i resten av landet, sier Nilsen.

Sendere på NRKs hovedsenderstasjoner danner basisdekningen for DAB-dekningen. Disse stasjonene er i Nordland fylke Kappfjell, Vega, Hemnes, Salten, Hadsel, Steigen og Narvik. Basisdekningen blir supplert med en rekke mindre sendere med ulik effektstørrelse og som gir «påfyllsdekning». Alle senderne går med samme frekvens (single freqency networks) i motsetning til FM der hver sender har sin egen frekvens. Den første utbyggingen, som innfridde myndighetenes krav til befolkningsdekning, bestod av 97 sendere i Nordland.

Flere i bestilling, men ikke klar

NRK har likevel sett behov for ytterligere dekning og derfor pågår det utbygging av en rekke sendere rundt i fylket for å gjøre mottaket enda bedre.

Per oktober i fjor var det satt i bestilling 60 nye stasjoner hvorav 19 allerede da var satt i skarp drift, viser informasjon fra NRK. Denne vil bli oppdatert og Bladet Vesterålen vil komme med nyere informasjon om dette over helga.

Flere stasjoner i drift

Norkring har flere stasjoner i bestilling og noen som er satt i drift.

Det er ennå et stykke fram før en kan regne med full dekning i Øksnes, så hvorfor FM-nettet ble stengt så tidlig, kan en lure på.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse