annonse

– En dag for villsau-ulla

: Ulla fra villsauene blir ved de fleste slakteri destruert. – Det er et utrolig flott garn vi har fått laget av ulla, og det et bevis på at villsau-ulla er en ressurs, ikke avfall, sier Anne Rita Rødsand. På bildet ser vi noen av sauene til Anne Rita og Arnold Rødsand på beite ved gården på Rødsand. (Foto: Arnold Rødsand)

ØKSNES: I helga står ulla til villsauen sentralt når villsau-bønder og håndtverkere inviterer til en egen villsau-dag i Nyksund.

Sverre Idar Lakså

– Villsau-ulla er en fantastisk råvare, som i de fleste tilfeller blir enten brent eller destruert, sier Anne Rita Rødsand.

Hun driver sammen med mannen Arnold Rødsand Nordigården i Alsvåg, der de i mange år har laget produkter av ull fra villsau. I fjor høst leverte de sammen med villsau-bøndene Torgeir Godvik i Bø, Vidar Carlsen på Strengelvåg og Siv og Dag Nilsen i Alsvåg ull til et spinneri, Hillesvåg Ullvarefabrikk, og fikk masse flott garn igjen.

– Det gjorde vi for å vise at villsau-ulla er en fantastisk ressurs, og selvfølgelig fordi det for oss som bønder betyr at vi kan selge denne flotte ulla,

– Villsau-ulla er en ressurs, ikke avfall. De som kommer innom vil få se mange eksempler på de mange flotte varene man kan lage av villsau-ull.

– Vi har også fått igang et samarbeid med en ull-håndverker i Bø, Berit Vareide, som har laget mange spennende produkter som vi kommer til å vise fram. Vi håper mange tar turen til Nyksund, sier Anne Rita Rødsand.

Rødsand sier at villsau-ulla har vært brukt til å lage mange forskjellige produkter i lang tid. Blant annet er det funnet seil fra vikingtida som er laget av ull fra gammelnorsk sau.

– Den er sterk og varm. Lager du sjøvotter av denne kan du banke av vannet, og vottene er fortsatt varm. Vi har strikket luer blant annet, ulla er utrolig holdbar, sier Anne Rita.

Rødsand sier at Karin Flatøy Svarstad har inspirert dem til å gå igang med dette.

– Hun har vært flere steder i Vesterled og har vært en pådriver for å ta ulla fra villsauen, eller gammelnorsk sau, i bruk.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse