annonse

Inkassoeksplosjon i Øksnes

: Direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff. (Foto: Katrine Lunke)

ØKSNES: Misligholdt gjeld har skutt i været i Øksnes kommune det siste året. Ifølge inkassobyrået Lindorff hadde husstandene til sammen 68 millioner kroner i misligholdt gjeld ved utgangen av første kvartal. Dette er en økning på hele 46 prosent fra samme periode i fjor.

Sverre Idar Lakså

Til sammen var det 353 personer i Øksnes kommune som stod registrert med en eller flere betalingsanmerkninger ved utgangen av første kvartal. Dette utgjør 8,3 prosent av befolkningen, og det er opp 5,4 prosent fra samme periode i fjor. Det viser tall fra Experian hentet inn av Lindorff, dette skriver selskapet i ei pressemelding.

Normalt følger misligholdet i Norge den generelle gjeldsutviklingen. En forklaring på økt misligholdt gjeld, til tross for kun en mindre endring i personer med betalingsanmerkning, kan derfor være at det generelle gjeldsnivået i samfunnet øker. På landsbasis er til sammenligning 260.054 personer nå registrert med betalingsanmerkning, eller 5,7 prosent.

Den samlede misligholdte gjelden

Den samlede misligholdte og anmerkede gjelden i Øksnes har steget fra 46,4 til 67,8 millioner det siste året, en økning på hele 46,3 prosent. Hver av de 353 personene med betalingsanmerkning svarer nå i gjennomsnitt for en anmerket gjeld på 192.200 kroner.

Alt i alt var det registrert 1.745 betalingsanmerkninger i kommunen ved utgangen av første kvartal, en økning på 11,9 prosent fra samme tid i fjor.

Kreditorene er løsningsorienterte

– Vi ser at enkeltkommuner har mange innbyggere med betalingsanmerkning. Det er samtidig viktig å huske at dette ofte er kommuner med få innbyggere der virkningen av én person til som får anmerkning synes bedre i statistikken enn i større kommuner, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff .

Hun oppfordrer alle som får problemer til å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper for å forklare saken.

– De man skylder penger til er ofte positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsutsettelse, nedbetalingsavtale eller mulighet for å returnere en vare, sier hun.

Dette er en betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er en rettslig kjennelse, mens en inkassosak er en faktura som ikke er betalt etter purring. Anmerkningene registreres hos kredittopplysningsbyråene og slettes når man gjør opp.

Betalingsanmerkninger kan medføre avslag på søknad om bla. boliglån, kreditt og abonnementer, noe som betyr at handlingsrommet for din privatøkonomi kan bli betydelig begrenset.

Betal de små kravene først

Hjellegjerde Martinsen har et konkret råd til dem som opplever at problemene tårner seg opp.

– Betal de små kravene først, slik at du slipper å få gebyrer på dem. Det verste du gjør er å sende regningene og andre henvendelser fra kreditorer og inkassoselskaper rett til papirgjenvinning. Når det da en dag oppstår trekk direkte av lønnen, er beløpet mye høyere enn nødvendig, avslutter Lindorff-sjefen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse