annonse

– Lokalt eierskap avgjør

1487254947273.jpg
Yngve Hansen, ordfører Karianne Bråthen og stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen fikk et godt innblikk i produksjonen og måten Geir Olsen driver Vesterålen Marine Olje. (Foto: Sverre Idar Lakså)
1487254951490.jpg
Yngve Hansen, Karianne Bråthen og Lisbeth Berg-Hansen fikk også se de flotte velferdslokalene til de ansatte ved bedriften. (Foto: Sverre Idar Lakså)

ØKSNES: Onsdag var stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap) på besøk hos Vesterålen Marine Olje på Myre. Hun lot seg imponere av den store produksjonen på det beskjedne arealet.

  • Sverre Idar Lakså

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) fikk sammen med ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen (Ap) og Yngve Hansen (Ap) omvisning av gründer og eier Geir Olsen. Han startet opp bedriften Vesterålen Marine Olje som en hobby i 2005. Bedriften lager marin olje av lever, og leverer halvparten av forbruket til Petter Møller, kjent for Møllers Tran.

– Vi har alt vi trenger for å ta fisken i bruk, og i samarbeid med Fiskeriparken på Myre har vi utviklet en metode for langtidslagring av lever, fortalte Olsen.

Han fortalte at det er uvanlig at hvitfisknæringa ligger foran laksenæringa i utviklinga.

– Vi har ikke helårlig produksjon i dag, men med hjelp fra den nye teknologien håper vi at vi kan lagre lever slik at vi kan ha produksjon året rundt, sa Olsen.

Alle er heltidsansatt

– Skal vi bygge kompetanse, så nytter det ikke å ha folk i arbeid bare tre måneder i året. De må være her året rundt, og det gir mange andre ringvirkninger som er bra for oss som bedrift, og for kommunen, sa Olsen.

Lisbeth Berg-Hansen lot seg imponere over Olsens filosofi som bedriftseier, og var klar på at lokalt eierskap er avgjørende for at slike bedrifter som Vesterålen Marine Olje gjør det så godt.

– Hadde du hatt mange bedrifter, og kontor i Oslo eller en annen stor by i utlandet, så hadde du nok ikke brydd deg om hvor mange ansatte som var på Myre, og om de hadde jobb året rundt, sa Berg-Hansen.

Hans Kristian Hansen oppfordret Berg-Hansen til å se på muligheter for å sikre at det tas i mot fisk på de mindre stedene også i framtida.

– Mindre steder som Stø er avgjørende for fiskeriene også på Myre, og for de andre store fiskerihavnene, sa Hansen.

Vil ha skatteinntektene til Øksnes

Både Hans Kristian Hansen, Yngve Hansen og Karianne Bråthen oppfordret Berg-Hansen til å se på hvordan skatteinntektene fra fremmedarbeiderne kan komme til Øksnes kommune.

– Slik det er i dag, så skatter mange av dem til Øksnes, og det er snakk om store summer i skatt på en sesong, med mellom 300 og 350 fremmedarbeidere på en sesong, sa Hans Kristian Hansen.

Berg-Hansen sa at det ikke er så enkelt å gjøre noe med rammeoverføringene, siden fremmedarbeiderne er i Norge for en kort periode, men var enig i at skatteinntektene fra dem bør komme kommunen de arbeider i til gode.

Effektivt anlegg

 I sitt anlegg kan Geir Olsen kjøre gjennom fem tonn lever i timen, og av dette blir 40 prosent til tran.

– Dette er et av de mest effektive anleggene i landet, og det er jeg som har montert det selv. Det er nok ikke mange som er klar over at i et av de største privateide bygningsmassene i Øksnes, så ligger den største produsenten av marin olje i landet, fortalte Olsen.

Berg-Hansen understreket at gjennom sitt virke som fiskeriminister så har hun lært seg at det ikke er de store fasadene og de flotte kontorene som angir størrelsen på produksjonen.

– Jeg har nylig montert en mindre fabrikk på Ballstad i Lofoten, for Peter Møller. Det finnes ikke slike anlegg som dette, som er så effektivt i utnyttelsen av lever, fortalte Olsen.

Bedriften omsetter for 20 millioner kroner, og i tillegg til at produksjonen er stor, så understreket Olsen at hans produksjon er blant de minst energikrevende prosessene for produksjon av marin olje.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse