annonse

Ny bok fra Johannes

1447322624337.jpg
Johannes Rørtveit kommer nå med sin fjerde bok om Floket på Vinje. Denne er om Josef, som ble satt bort da han var to år gammel. (Foto: Trond K. Johansen)

ØKSNES: Johannes Rørtveit kommer nå med ei fantastisk gripende historie om han Josef i Skipnes.

Trond K. Johansen

Dette er den fjerde boka i serien «Folket på Vinje». Josef i Skipnes er barnebarnet til Anna på Vinje, Vinjeenka. Han ble satt bort da han var to år gammel og havnet i Skipnes hos Cecilie og Ole Danielsen.

Josef var sønn av Andreas, som igjen var sønn av Anna på Vinje. Andreas omkom på havet i 1885. Hans mor, Kristine, hadde da ingen annen mulighet enn å sette bort ungene for i det hele tatt at flokken skulle overleve.

– Josef var nok en av de heldige. Det var slett ikke alle ungene som kom i et så godt heim som ham. Cecilie og Ole Danielsen i Skipnes hadde ingen barn selv og ønsket seg barn. Derfor var nok Josef et ønsket barn som fikk mye kjerlighet og omsorg, sier Johannes Rørtveit.

Boka skildrer i stor grad Josefs barndom og ungdom etter at han ble satt bort da han var bare to år gammel.

Store tragedier Josef ble farlaus da Andreas ble igjen på havet ei uværsnatt i 1885. Tragedien som skjedde på havet er bare litt av bildet. Mange mann ble borte og ofte ble syv-åtte familier rammet. Tragediene på land sto derfor i kø når et båtlag ble borte. Det var fedre og sønner, brødre og slektninger. En hel familie kunne gå til grunne etter et slikt forlis.

– Den første boka, om Anna, skildrer hvordan hun løste dette.

– Tenkte du at du kom til å skrive så mange bøker om dette emnet, da du skrev om Anna?

– Nei, det tenkte jeg ikke, men når en først går så langt inn i et stoffområde og blir så grepet av samfunnsutviklingen og spesielt kvinnenes rolle og skjebne i dette forrevne landskapet ute mot storhavet, så kommer det fort mer som vil ut, sier Johannes Rørtveit til Bladet Vesterålen. Han er allerede igang med neste bok, i alle fall i tankene.

Hva skjedde med disse barna? Johannes Rørtveit skildrer hvordan det gikk med Josef fra han var to år og ble satt bort, til han endte opp som han Josef i Skipnes, som forøvrig er bestefar til Johannes.

– Men jeg er like opptatt av skjebnen til de andre ungene som ble satt bort, hva skjedde med dem, hvordan fikk de det? Josef var heldig, men det var det slett ikke alle som var.

Etter ei voldsom stormnatt den 25 januar i 1893 ble syv-åtte båtlag igjen på havet og en ufattelig tragedie rammet hele kystsamfunnet i Øksnes. Også Ole Danielsen var ute med sin båt og sitt båtlag denne natta, men han klarte seg. Han seilte på måfå og havnet i prestegårdshagen på Øksnes.

I etterordet til boka, skriver Johannes at den lysekrona som Josef Peders og og Julie Ramstad Pedersen ga til Øksnes kirke, trolig er et synlig bevis på Josefs takknemlighet til hans fosterfar for at han berget seg denne natta. Ellers kunne Josef blitt farlaus for andre gang.

Boka til Johannes er nå ute i bokhandlene og vil trolig være en åpenbar julegave under alle juletrær i Øksnes.

– Denne boka er gjennom-illustrert av Jarle Hammer. Det gjør at både lesevennligheten og helhetsinnstrykket av boka løftes flere hakk, sier Johannes. Han mener at Jarle Hammer er en kunstner til å få fram det som ellers må leses mellom linjene.

– Det beriker boka og leseopplevelsen, sier Johannes.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse