Øksnes

Nyksundsnekke får nytt liv i Øksnes Kystlag

Nyksundsnekke får nytt liv i Øksnes Kystlag

ØKSNES: Arthur Christiansen fikk ei flott Arendal-snekke til Nyksund sommeren 1941. Dette ble hans privatskyss og ble senere brukt av Jan Gunnar Christiansen før den havnet i Skipnes i bytte med plastbåt. Nå har Øksnes Kystlag tatt tak i den og til våren skal den igjen skinne som den en gang gjorde.

Å ha ei flott Arendal-snekke liggende ved kai i Nyksund på 1930-40-tallet var litt av ei lykke. I Nyksund var det i alle fall to slike snekker. Arthur Christiansen eide den ene og Torbjørn Christiansen den andre.

 -  Jan Einar Andersen er stolt over at de får snekka til å bli som ny igjen. – Den får en glans som mange kunne misunne den og skal bli skikkelig fin, sier han.

Jan Einar Andersen er stolt over at de får snekka til å bli som ny igjen. – Den får en glans som mange kunne misunne den og skal bli skikkelig fin, sier han.

Det er ikke så mange igjen som kan fortelle om den tida da Arendal-snekkene til Christiansen-guttene ankom Nyksund. Elliot Bentsen, som var fetter til Arthur Christiansen, mener at den ene ankom Nyksund i 1937, mens Trond Arthur Christiansen, som er oppkalt etter sin bestefar, ganske bestemt mener at Arthur-snekka ankom sommeren 1941.

Det var i så fall 10 år etter at den første Arendal-snekka, «Faun», kom til Nyksund. Torbjørn Christiansen kjøpte nemlig ei snekke som var en lotteri-gevinst i Sandefjord i 1931. Da var han 15 år. Han kjøpte den for 1.100 kroner og fikk den transportert til Narvik med tog. Der hentet han den og gikk den for egen maskin til Nyksund.

 -  Tore Olsen og Kurt Stadfjord pusser og lager benker.

Tore Olsen og Kurt Stadfjord pusser og lager benker.

Carl Bjarne Christiansen forteller at da Torbjørn hadde gått den lange veien fra Narvik og ankom Nordleia ved Nyksund, var det plutselig fritt for bensin. Da hadde han ikke sjekket drivstofftanken siden han forlot Narvik. Han ble heldivis oppdaget og bragt inn til Nyksund, men hans far var lite imponert over denne manøveren, forteller Carl Bjarne.

Den sommeren Jan ble døpt

Grunnen til at Trond Arthur Christiansen husker denne historien er at han har fått den fortalt av dem som var tilstede da det skjedde.

– Det som gjør at jeg tror at dette var i 1941, er at det var denne sommeren min far, Jan Christiansen, ble døpt i Nyksund. Snekka var ankommet bare dager før dette skulle skje og det ble derfor antydet at snekka skulle være dåpsgave til min far fra hans far.

 -  Eirik Jakobsen og Jan Nilsen har tatt motorjobben til snekka og skal snart sette den inn i båten.

Eirik Jakobsen og Jan Nilsen har tatt motorjobben til snekka og skal snart sette den inn i båten.

– Det tok jo noen år før Jan kunne ta snekka i bruk, og i disse årene var det bestefar Arthur som brukte snekka som sin egen «privatbil». Det var snekka han måtte bruke når han skulle hente arbeidsfolk til Nyksund eller frakte folk bort derfra, forteller Trond Arthur Christiansen, som bor på Sortland.

– Han var ofte i Steinlandsfjorden for å hente arbeidsfolk, sier han, og forteller også at Jan Gunnar av sin far ble fraktet til Stø med snekka når han skulle til framhaldsskolen på Strengelvåg.

 -  Tore Olsen og Jan Einar Andersen prøvesitter de nye benkene i den ærverdige snekka.

Tore Olsen og Jan Einar Andersen prøvesitter de nye benkene i den ærverdige snekka.

– Dette var bestefar sin privatskyss og han brukte den flittig. Snekka var stort sett alltid i bevegelse.

– Da pappa Jan Gunnar ble stor nok til å bruke snekka, var det han som overtok og brukte den mest, sier Trond Arthur til Bladet Vesterålen.

Havnet i Skipnes

Etterhvert som tida gikk og både snekkene og gutten ble eldre, kom det andre interesser inn i bildet. Arthur-snekka ble byttet i en plastbåt og havnet i Skipnes, i Arthur Lynghaugs eie. Der ble den brukt som lystbåt i en årrekke og var som et symbol på velstand og lykke, der den kom med ny blå kalesje.

Elliot Bentsen forteller at også han brukte båten litt når han var i Skipnes på sommerferie. Han hadde flyttet til Elverum og var derfor i Skipnes bare på sommarstid.

– Jeg mener at det måtte være rundt midt på 1960-tallet at snekka kom til Skipnes, sier Bentsen.

Båten var en stasbåt og ble brukt flittig. Det var nok denne som var privatskyssen i Skipnes i mange år.

– Arthur bygde båthus til den og den lå mange år inne i dette huset, før den til slutt ble tatt ut og plassert ved siden av huset for å gjøre plass til nye båter inne i båthuset. Dette ble nok snekkas endelikt på Skpines. Den ble aldri brukt mer der.

Den dagen Anna-statuen ble satt opp på Flagghaugen i Skipnes, ble snekka fraktet fra Skipnes til Myre. Da mottok Øksnes Kystlag en meget medtatt og sliten Arendal-snekke i gave fra enka Gunda Lynghaug.

Blir en stasbåt igjen

Livet til denne flotte snekka er ikke over. Den er i ferd med å få tilbake sin ungdoms glans og skal på sjøen igjen. Øksnes Kystlag har gjort en kjempejobb og er nå i ferd med å ferdigstille og den skal sjøsettes til våren.

– Det har vært mye arbeid med den, forteller Jan Einar Andersen i Øksnes Kystlag. Han har selv laget ny vindskjerm som etterhvert skal få nye vinduer innsatt. Eirik Jakobsen og Jan Nilsen har tatt for seg motoren, som er en FM-motor. De har satt på en kombinert startmotor og dynamo og overhalt motoren. Den skal nå settes på plass igjen slik at snekka blir klar for nye oppdrag på havet til sommeren.

– Vi skal bli helt ferdig med den i løpet av vinteren og skal sette den utenfor naustet på Sommarøya når det begynner å våres i bakkene. Der skal den stå slik at sjøen får flødd opp under den noen ganger. Den må nok trutnes litt før den kan settes ut, sier Andersen.

Kurt Stadfjord, Tore Olsen og Jan Vottestad har hatt litt av en jobb med nedpussing av skroget, skifting av bord og smøring av snekka.

– Jeg har smurt 45 strøk med olje og likevel er den ikke ferdig-drukken, sier Tore Olsen. Han er nå i ferd med å få på plass nye benker inne i snekka, akkurat maken til de som var der.

– Den skal nok bli ei staselig lita snekke og vil ha ennå mange leveår etter at kystlaget har fått hand om den.

– Vi kommer til å ha den i bruk i kystlaget både når vi skal på turer og ellers vise den fram på messer og arrangementer, sier Jan Einar Andersen. Fra før har de Lykken som liksom er blitt symbolet på Øksnes Kystlag, men det er en rekke båter som har fått nytt og forlenget liv gjennom dette kystlaget.