annonse

Skavlnes skole blir turlagshytte

1495779657278.jpg
Skavlnes skole er nå blitt turlagshytte. (Foto: Jarle Jørgensen)
170526 sil2SkavlnesB.jpg
Leder i Vesterålen Turlag, Trond Løkke (t.v.) og daglig leder ved Øksnes Leirsted AS, Jarle Jørgensen er begge glade for at Skavlnes skole fra nå av er DNT-hytte. (Foto: Sverre Idar Lakså)
1495779661368.jpg
Låset er byttet ut med DNT-lås og skiltet er på plass. – Det er bare å reise ut til helga, sier Trond Løkke og Jarle Jørgensen. (Foto: Jarle Jørgensen)
170526 sil2SkavlnesB.jpg
Leder i Vesterålen Turlag, Trond Løkke (t.v.) og daglig leder ved Øksnes Leirsted AS, Jarle Jørgensen er begge glade for at Skavlnes skole fra nå av er DNT-hytte. (Foto: Sverre Idar Lakså)
1495779661368.jpg
Låset er byttet ut med DNT-lås og skiltet er på plass. – Det er bare å reise ut til helga, sier Trond Løkke og Jarle Jørgensen. (Foto: Jarle Jørgensen)

ØKSNES: Fra nå av kan Skavlnes skole på Skogsøya benyttes som turlagshytte. Vesterålen Turlag og Øksnes Leirsted har inngått avtale om bruken av skolen. – Dette er en avtale som gagner både turlaget og leirskolen, sier Trond Løkke og Jarle Jørgensen samstemt.

  • Sverre Idar Lakså

Skavlnes skole ligger bare to hundre meter fra kaia på Øksnes, rett ved leirstedet. Nå er det montert DNT-lås på døra, og alt ligger til rette for å reise utover allerede til helga.

– Dette blir den femte turlagshytta til Vesterålen Turlag, og det er vi veldig glad for. I gjennomsnitt har vi rundt 1000 overnattinger på Guvåghytta, og slik som Skavlnes skole ligger plassert, så tror vi at den vil bli minst like populær, sier leder i Vesterålen Turlag, Trond Løkke.

Den eneste forskjellen mellom skolen og de andre turlagshyttene, er at betalinga går til Øksnes Leirsted, siden det fortsatt er leirstedet som eier bygget. Daglig leder ved Øksnes Leirsted, Jarle Jørgensen, er fornøyd med avtalen.

– Skolen blir veldig lite brukt av oss, og uansett kommer vi til å legge dette inn i besøkskalenderen. Før sommeren har vi reservert oss for ei uke, og i sommer blir det ei uke og ei helg, så det er ikke mye, sier Jørgensen.

 

Turlaget ville kjøpe

Da leirskolen ble lagt ut for salg for to år siden var Vesterålen Turlag interessert i å kjøpe skolen på Skavlnes, for å sikre at bygget ikke endte på private hender.

– Vi er opptatt av at det skal være mulig for almennheten å være her på Øksnes. Mange av bygningene som står her har en historie som offentlige bygg, men nå er det bare kirka, prestegården og skolen igjen. Til tross for at vi ikke fikk kjøpe, er vi storfornøyd med den avtalen vi har fått i havn sammen med leirskolen, sier Løkke.

Vesterålen Turlag er også betydelig eier i Øksnes Leirsted AS, sammen med blant annet Øksnes kommune og Øksnes kystlag.

– Det er et fantastisk bygg med mange muligheter, og det er nok av ting å finne på i området rundt, sier Løkke.

Jarle Jørgensen forteller at de ved leirstedet ønsket at skolen skulle bli mer brukt.

– Derfor tok vi kontakt med turlaget, og da var vi igang, sier Jørgensen.

Ordningen skal prøves ut dette året, og etter det skal det vurderes om avtalen skal forlenges.

170526 sil2SkavlnesB.jpg  

Mange muligheter

Skavlnes skole blir fra nå av den av Vesterålen Turlags hytter som har enklest tilgang.

– Det er bare to hundre meter fra hurtigbåtkaia, og båtturen tar fem minutter fra Smines, og ti minutter fra Myre. Nå i sommerhalvåret går båten ofte også, så det er ingen sak å komme seg til Skogsøya, sier Jørgensen.

Trond Løkke påpeker at Skogsøya har oftere anløp gjennom hele året enn øyene i Øksnes vestbygd.

– Med utgangspunkt i skolen kan man gå eller sykle etter veien helt til Hjellsand, og det er flere flotte fjellturer på Skogsøya, der kanskje Øksnesheia er hovedtoppen, sier Løkke.

Skolen har alle fasiliteter, med strøm, vann, dusj og toalett. Det er 25 sengeplasser på skolen.

– Vi har til og med oppvaskmaskin, så dette kan være det vi kaller en lavterskeltur, sier Jørgensen.

Han legger til at det vil være mulig å låne kano og kajakk, hvis man kontakter leirskolen på forhånd.

– Vi har også bygd en gapahuk på bålplassen ved kirkegården, og den er tilgjengelig for alle, sier Jørgensen.

Leirskolen har ei flytebrygge som småbåter kan legge til, men Jørgensen understreker at vågen på Øksnes er godt egnet for å ankre opp båter, slik at om man vil bruke egen båt er det fullt mulig.

Gleder seg

Trond Løkke ser fram til å følge med bruken framover, men han har tro på at dette vil være et populært tilskudd til hyttene turlaget disponerer.

– Vi må komme tilbake til vinterbruken. Det er jo ikke vedovn på skolen, og derfor kan det være litt problematisk å få varme i bygget vinterstid, men det får vi se på, sier Løkke.

Jarle Jørgensen sier at leirskolen skal få ordnet med sitteplasser og en skikkelig bålplass ved skolen i løpet av sommeren.

– Vi regner ikke med å gjøre de store inntjeningene på dette, men dersom bygget kan glede almennheten, så gjør det ingenting, sier Jørgensen.annonse

annonse

annonse