annonse

– Bli lærere, dere får garantert jobb

1490879998033.jpg
Hedda Ovik og Lars Mikal Dragvik Hanssen (til venstre og bak) går tredjeåret på studiespesialisering, og kommer til å søke lærerutdanning til høsten. Marte Alstad Knudsen, Anne Ulriksen og Cecilie Hansen går tredjeåret på lærerutdanninga i Tromsø, og anbefaler den på det sterkeste. (Foto: )
1490880001304.jpg
Anne Ulriksen (t.v.) og Marte Alstad reklamerte for lærerutdanninga i Tromsø. (Begge (Foto: Sverre Idar Lakså)
DSC_8827.jpg
Elevene i ST3A ved Sortland videregende skole fikk l¾re om l¾rerutdanninga i Troms¿. (Foto: Sverre Idar Laks)
DSC_8827.jpg
Elevene i ST3A ved Sortland videregende skole fikk l¾re om l¾rerutdanninga i Troms¿. (Foto: Sverre Idar Laks)
1490880001304.jpg
Anne Ulriksen (t.v.) og Marte Alstad reklamerte for lærerutdanninga i Tromsø. (Begge (Foto: Sverre Idar Lakså)

SORTLAND: Ei god lønn som blir stadig bedre, godt studiemiljø og jobber der du kommer fra. Det var argumenter lærerstudenter fra Tromsø brukte for å lokke elever på Sortland vgs til å søke lærerutdanning.

  • Sverre Idar Lakså

– Å være lærer betyr at du gjør en forskjell. Å få oppleve å lære små barn å skrive de forskjellige bokstavene, det gir store øyeblikk både for læreren og selvfølgelig for barnet, innledet lærerstudentene Anne Ulriksen og Marte Alstad Knudsen fra lærerutdanninga ved Universitetet i Tromsø.

De siste dagene har de sammen med 20 andre lærerstudenter reist rundt i nordre Nordland, Troms og Finnmark for å rekruttere til lærerutdanninga.

Står foran lærermangel

– Gjennomsnittsalderen på norske lærere er over 50 år, og det betyr at vi vil stå foran en enorm lærermangel om få år. Det er selvfølgelig ingen god situasjon, men det betyr også at de som velger å studere for å bli lærer er garantert å få jobb når de er ferdige, sier Anne Ulriksen.

Tromsø-studentene har selv hatt besøk av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som lovet dem enda bedre lønn når de er ferdig studert. Han lokker også med avskriving på studielånet på det femte året av lærerutdanningen for de som begynner til høsten.

– Det var et spennende foredrag, og det fikk meg mer interessert i lærerutdanninga, sier videregående-elev Hedda Ovik.

Hun og Lars Mikal Dragvik Hanssen var blant de seks elevene i klasse ST3A som rakk opp handa da de ble spurt om de hadde vurdert lærerutdanning.

– Jeg har fått høre at det er vanskelig å få seg jobb, men det fikk jeg kraftig motbevist i dag, sier Ovik.

Hun ser fordelene med god lønn og mye fri om sommeren, og med ny informasjon om studentlivet i Tromsø føler hun seg enda sikrere på at hun plasserer lærerutdanning på topp.

 

Får jobb hjemme

– Jeg tenker på å ta utdanninga som gjelder for 8. til 13. trinn, og matematikken som skal til er ikke noe problem, den har jeg i boks, sier Ovik.

Lars Mikal Dragvik Hanssen lar seg friste av varierte dager, men lar seg også friste av fradrag på studielån og sikre jobbmuligheter.

– Jeg kan for eksempel tenke meg at hjemme i Lødingen blir det ikke noe problem å få lærerjobb om noen år, der er de fleste lærerne godt oppi årene, sier Hanssen.

Hanssen og Ovik er enige om at lærerjobben byr på mange utfordringer, og at den ikke er så stillesittende, synes de er bra.

– Jeg er veldig rastløs, og slik jeg kjenner lærerne, så sitter de ikke så mye i ro, det skjer noe hele tiden, sier Ovik.

Trenger lærere i nord

Avisa Nordland skriver at det i neste tiårsperiode trengs 4.000 nye lærere i Nord-Norge, og at søkertallene til lærerutdanninga er altfor dårlige.

– Det er flere mindre kommuner i Nord-Norge som har innført spesielle ordninger for de som tar jobb som lærere. I tillegg til avskriving på studielånet, så vet jeg at Tysfjord gir 10 år ansiennitet til nye lærere, noe som gjør startlønna enda bedre, fortalte Anne Ulriksen til elevene.

Hun la til at særlig gutter oppfordres til å søke. – Er du gutt og nyutdannet lærer med mastergrad, så får du jobber kastet etter deg, det er et enormt behov for mannlige lærere, på alle klassetrinn, fortalte Ulriksen.

DSC_8827.jpg  

Godt studiemiljø

Lærerutdanninga i Tromsø er på fem år, og gir mastergrad. Studentene fra Tromsø mener de stiller enda sterkere som nyutdannet med mastergrad.

– Vi får tilbakemelding fra skolene hvor vi har praksis at de setter pris på de nye lærerne med mastergrad. Mange studenter har allerede lovnad om jobb før de er ferdig på studiet, forteller Marte Alstad Knudsen.

Hun og Ulriksen reklamerte også for det gode studentmiljøet i Tromsø.

– Universitetet har mange studentforeninger, som driver med veldig mye forskjellig. I tillegg har vi studenthuset Driv, som er en møteplass for studenter på tvers av studieretning.

Praksis i utlandet

Da de fortalte om lærerpraksis i utlandet var det mange som fattet interesse.

– Man kan ha praksis i USA, New Zealand og Finland, for å nevne noen, fortalte Ulriksen.

De tre studentene fra Tromsø har besøkt videregående på Sortland og Stokmarknes, og de håper de ser mange av elevene i Tromsø til høsten.

– Vi er veldig glad for at rektorene handlet så raskt da vi spurte om vi fikk komme. Det er bare to uker til søknadsfristen, og vi håper at vi har inspirert noen til å søke lærerutdanning.

De avsluttet foredraget med en klar oppfordring: – Søk lærerutdanning, det kommer dere ikke til å angre på.annonse

annonse

annonse