annonse

Bygger do til Munningsletta

1489761856768.jpg
Stein Andreassen Eilertsen og Filip Seijboldt er snart ferdig med den ene røstveggen på det nye servicebygget, som skal stå på Munningsletta. (Alle (Foto: Sverre Idar Lakså)
1489761862036.jpg
Filip Seijboldt, Sivert Jørgensen, Ole Alexander Boleng Andersen, lærer Are Marthinussen, Stein Andreassen Eilertsen og Ulf Kristian Torkildsen i døråpningene som skal bli inngang til toalett og garderobe. (Foto: )
1489761863473.jpg
Elevene har selv tegnet og prosjektert det nye servicebygget. (Foto: )

SORTLAND: Elevene i a-klassen ved byggfag på Sortland vgs har siden jul jobbet med et helt spesielt prosjekt. Servicebygget som de fører opp skal stå på Munningsletta, og er sentral for framtida til det tradisjonelle området.

  • Sverre Idar Lakså

– Dette bygget skal romme toalett, garderobe og redskapsbod. Elevene har selv tegnet, beregnet kostnader og materialer, også er det selvfølgelig de som fører opp bygget, forteller lærer Are Marthinussen.

Han ble kontaktet av Maya Daljord i Munningsletta Vel i fjor høst. Velforeninga har planer om å skape nytt liv på Munningsletta, men et stort problem har vært skikkelige toalettforhold. Det problemet løser nå elevene ved byggfag på Sortland.

– Vi begynte å bygge et par uker etter jul, forteller Ole Alexander Boleng Andersen.

De siste ukene før jul brukte elevene på å tegne og planlegge bygget.

– Velforeninga hadde noen ønsker, og vi har bygd etter de ønskene. Med denne typen tak er det for eksempel plass til et skikkelig skilt over dørene, forteller Marthinussen.

Lærer mye

Elevene har 12 timer produksjon per uke. Da jobber de med servicebygget, maler og lærer ulike praktiske arbeid.

– Vi skal isolere toalettet og garderoben, også skal vi sette inn vinduer og dører, forteller Marthinussen.

Bygget skal gjøres helt ferdig, slik at det bare er å sette det på en lastebil, og flytte det til grunnmuren på Munningsletta. Det er tre paralellklasser på byggfag på Sortland. Hver klasse har sine prosjekt.

– En av de andre klassene har bygd ei hytte, som skal demonteres i moduler, og flyttes til ei av øyene i Øksnes vestbygd, der den skal brukes som anneks til ei hytte, forklarer Marthinussen.

Han mener elevene får allsidig snekkerkompetanse ved å føre opp et slikt bygg.

– Enhver tømrer, rørlegger og maskinfører må forholde seg til en byggherre med ei lommebok, og da er det deres oppgave å lage mest mulig bygg for de pengene de har til rådighet. Disse karene har gjort alt selv, unntatt å tilvirke materialene. Men de trillet dem opp fra XL-Bygg selv, sier Marthinussen.

Populære håndverkere

Han synes det er positivt at folk vil ha byggfagselevene til å lage bygg til dem.

– Det har vært år da vi ikke har hatt oppdrag, men da har vi laget hytter som vi har solgt.

Å flytte små hytter er ikke noe stort problem, men elevene i Bygg og anlegg 1A har interesse for større flytteprosjekt. De planlegger å reise til Kiruna for å se på det enorme flytteprosjektet som pågår der.

– Å flytte en by er et enormt prosjekt, og med en slik tur får alle elevene se på et fagfelt som interesserer dem.

I a-klassen skal elevene bli rørleggere, tømrere og maskinkjørere, men å snekre trives alle med.

– Det største problemet er vel egentlig å samarbeide godt, men vi får det til, sier Sivert Jørgensen.

– Det var artig å tegne bygget, da brukte vi flere forskjellige programmet, slik at vi blant annet fikk se bygget i 3D, forteller Ole Alexander Boleng Andersen.

Den siste utfordringa med bygget blir å lage ei dobbeldør til redskapsboden, men elevene regner med at det kommer til å gå bra.

– Det må jo gå bra, ellers kan vi ikke overlevere bygget, sier Stein Andreassen Eilertsen med et lurt smil.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.