annonse

Da Sortland ble by

1497858727144.jpg
Tusenvis av mennesker overvar den historiske hendelsen, da Sortland bekreftet avgjørelsen om å bli by. (Foto: Alf Oxem)
1497858735636.jpg
Hårfarging på løpende band. (Foto: Alf Oxem)
1497858736940.jpg
– Endelig blei jeg høy, mørk og slank, sa ordfører Ingolf Markussen. (Foto: Dag Erlandsen)
1497858732118.jpg
I strålende midnattssol gikk 1997 svarte ballonger til værs. Én ballong innholdt billett til en reise fra Sortland til Blackburn i England – men den ble visstnok aldri funnet… (Foto: Alf Oxem)
1497858739258.jpg
Vesterålsgata i 2003, etter at «den sorte byen» er blitt Blåbyen. (Foto: Alf Oxem)

Ideen, tanken, visjonen ble unnfanget og nedfelt allerede i 1993, da det i kommunedelplanen ble slått fast at «Sortland bør være by innen 1999.»

  • Alf Oxem

Men først den 10. april 1997 vedtok kommunestyret (mot RVs to representanter) at så skulle skje. Og klokka 18.41 den 19. juni samme år ble vedtaket konfirmert – gjennom en storslagen seremoni i strålende vær på torget, en byfest som samlet tusener i sentrum.

Flere tusen møtte opp til dette historiske evenementet, sto det i avisenes reportasjer – godt supplert av truverdige reportasjer fra lokal og riksdekkende radio og TV. Og da må det jo være sant…?

Imidlertid, ingen kunne dokumentere eksakte tall, men her er noen andre tall – som er til å stole på:

Hvorfor akkurat klokka 18.41?

Det var nemlig ei lett tilpasning av årstallet 1841 – det året Sortland fikk egne bein å stå på – som sjølstendig og fri landkommune. Så på nesten analogt klokkeslett, gikk nå landkommunen Sortland over til å bli en bykommune.

 

Etter at ordfører Ingolf Markussen og fylkesordfører Alf Ivar Samuelsen samstemt hadde åpnet dørene i byportalen på Torget, stilte folk seg i kø for å få sprayet håret svart (eller sort, som det sto på skjortene de fikk). Verdensrekord skulle det bli, men om 1.073 sorte hoder var nok til rekord, vites ikke.

Heller ikke ble det bekreftet om noen fant den symbolske billetten som skulle være lagt inn i én av de 1997 svarte ballongene som ble sendt til himmels ved midnatt. Derigjennom ville den heldige få en ekte billett til England av handelsstanden. Ikke nok med det, vinneren skulle også få billett til en fotballkamp der Blackburn spilte.

 

Dette skjedde på en torsdag, da butikkene strategisk nok holdt langåpent. Og dagen etter var det full fart – med Sortlandmessa, sangerstevne og marsjhelg i den nye byen.

Bystatus

Å ta bystatus gikk som en farsott over landet på denne tida. Lokalt slo Svolvær til i forkant, mens Stokmarknes kom etter i 2000. I Sortland lå altså forslaget og modnet i fem år, før kommunestyret i april gjorde vedtaket om å ta bystatus.

Tidligere var det andre myndigheter og kriterier som avgjorde om et sted fikk bystatus. Men etter at den nye kommuneloven av 1992 fjernet det juridiske skillet mellom by- og landkommuner, var det nå denne som regulerte dette. I perioden 1995–1997 kunne kommunene sjøl bestemme om de skulle kalles by, eller at et eller flere tettsteder ble byer.

 

I 1997 ble kommuneloven igjen endret, der det nå ble presisert at «Kommuner med over 5000 innbyggere kan ta i bruk benevnelsen by, dersom kommunen har bymessig tettsted med handels- og servicefunksjoner og konsentrert bebyggelse».

Da Sortland allerede fylte rollen som regionsentret for Vesterålen, var verken politikerne eller handelsnæringa nå vanskelige å be.

Diskusjonen gikk imidlertid høyt i folket, om nytten og hensikten med hele bystatusen. Historisk sett var det riktignok visse fordeler med å være by, men ikke nå lenger. Var det så bare stormannsgalskap, en surf på motebølgen – eller kunne det være økonomisk fordeler med statusendringa? De fleste var imidlertid enige om at det var stas å få bystsatus – i hvert fall de som møtte opp på den historiske markeringa.

Men bare tre år seinere gikk byen over fra sort til blått, da «Den blå byen ved sundet» ble lansert. Men det er en helt annen diskusjon – og historie…

 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.annonse

annonse

annonse