annonse

Denne taggingen er helt lovlig

Samlet
Samlet: Nesten alle deltakerne på graffiti-seansen. Øverst er Ronja Eilertsen Carlsen (12), lærer Tina Aslaksen og Timothy Oshaug (15). Nederst er Sigrid Bjørlo (12) og Stine Kristoffersen (16). (Foto: Håvard S. Mækelæ)
Fisk
Fisk: Slik ble ett av graffiti-kunststykkene. (Foto: Tine Aslaksen)
Solnedgang
Solnedgang: Slik ble ett av graffiti-kunststykkene. (Foto: Tine Aslaksen)
Yin-Yang
Yin-Yang: Slik ble ett av graffiti-kunststykkene. (Foto: Tine Aslaksen)
Elefanten
Elefanten: Slik ble ett av graffiti-kunststykkene. (Foto: Tine Aslaksen)
Elefant
Elefant: Ronja Eilertsen Carlsen (12) og Sigrid Bjørlo (12) samarbeider om elefantbilde på veggen. (Foto: )
Stensil
Stensil: Timothy Oshaug (15) har litt mer graffiti-erfaring enn mange av de andre deltakerne. Han fant denne stensilen på nett, og bruker den både på veggen – og på eget skateboard. (Foto: )

SORTLAND: Vandrer du igjennom kulverten i Lamarka og synes noe ser annerledes ut? Her har du årsaken: Et nytt sett graffiti, i kulturskolens regi.

Håvard Skogly Mækelæ

Graffitien på tunnelveggene i Lamarka startet som et ungdomsprosjekt, med kunstneren Sofus Vrebalovich i spissen. Fritidsleder Øystein B. Lindbeck i kommunen forteller at Vrebalovich og andre unge graffitikunstnere hadde bedt kommunen om et sted å utfolde seg på. Det ble til et prosjekt der veggene i kulverten ble dekt av gatekunst. Åpningen av den såkalte graffititunnelen i Sortland var i juni 2016.

Torsdag stilte et kobbel kulturskoleelever opp i tunnelen med spraybokser, masker og lærer – for å sette nye verker på veggene. Og for noen av elevene ble dette deres første spraymaleri på vegg.

– Vi tenkte å velge noe enkelt. Dette er jo første gang vi gjør dette, sier Sigrid Bjørlo (12).

Hun samarbeider med Ronja Eilertsen Carlsen (12) om et bilde av en elefant. Idet vi er innom, har bakken som elefanten står på blitt brun, og et tre er i ferd med å formes på siden.

Elefant
Elefant: Ronja Eilertsen Carlsen (12) og Sigrid Bjørlo (12) samarbeider om elefantbilde på veggen. Foto:

– Det er ingen spesiell elefant. Men vi prøvde å finne ut hva slags områder man finner en elefant på, sier Sigrid.

Spraymaling er annerledes enn å tegne eller å male. Derfor var Sigrid og Ronja nervøse for at det skulle bli vanskelig å få strekene til å gå der de ville.

– Det er vanskeligere enn tegning – men mye lettere enn jeg trodde. Jeg hadde ikke ventet å klare en strek engang, sier Sigrid.

Lengre inn langs samme vegg har blant andre Stine Kristoffersen (16) hevet seg på mer abstrakte, formsterke figurer. Og på andre siden lager Timothy Oshaug (15) en solnedgang.

Stensilbruk

Timothy har litt mer erfaring med sprayboksene. Han har blant annet vært på workshop med lærer Tina før dette, og da kunne han allerede en del. Og tunnelen kjenner han godt.

– Jeg er innom her når jeg trenger inspirasjon, sier han.

Stensil
Stensil: Timothy Oshaug (15) har litt mer graffiti-erfaring enn mange av de andre deltakerne. Han fant denne stensilen på nett, og bruker den både på veggen – og på eget skateboard. Foto:

Forskjellen nå er at han stort sett bare får spraye på lerret. Det han lager nå vil synes for alle som trasker eller sykler igjennom tunnelen.

Timothy hadde funnet ut på forhånd at han skulle lage en solnedgang. Han lette på internett etter mønster, og laget en stensil: En konstruksjon av papp og teip, der hullene danner et mønster. Holder man den opp mot veggen og sprayer på, får man mer kontroll over kunstverket.

– Det blir finere enn å bare male for hånd, når man vet hvordan man bruker det, sier Timothy.

Og ikke minst: Stensilen kan brukes på nytt. Timothy tar den bort til skateboardet sitt mens han er i gang, og setter sitt preg på undersiden at brettet. Noen sekunders spraying, så er det gjort.

Slitsomt

Denne dagen har kulturskoleelevene fått to timer på seg til å gjøre ferdig kunstverkene. Det er ikke nok tid til å skape et skikkelig forseggjort kunstverk, slik man blant annet ser i andre enden av tunnelen.

– Jeg tror det er lenge nok i denne omgang. De blir jo slitne i hendene av å bruke sprayboksene. En trent graffitiartist kan bruke mange dager på et verk – men man kommer langt på en halv dag, sier lærer Tina Aslaksen.

Du trenger ikke dra til Lamarka for å se de ferdige graffitiverkene. Bilder av dem blir en del av sommerutstillinga til kulturskoleelevene på Sortland.

Bla deg igjennom bildeserien over for å se graffitiverkene til kulturskole-elevene!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse