annonse

Effektiv avlusing av laksen

1493819502412.jpg
Den nye miljøflåta pumper fisken gjennom en tank med temperert sjøvann, som gjør at lusa slipper taket. (Alle (Foto: Sverre Idar Lakså)
1493819505524.jpg
Mats Kjørstad er driftsleder i Eidsfjord Sjøfarm, og godt fornøyd med nyinvesteringa. (Foto: )

SORTLAND: Ved hjelp av temperert sjøvann avluser den nye miljøflåten oppdrettsfisk i store mengder. – Dette gjøres helt uten medikamenter, og fisken tar det veldig fint, sier driftsleder i Eidsfjord Sjøfarm, Mats Kjørstad.

Sverre Idar Lakså

– Vi fikk lekteren levert i høst, og den har vært i arbeid på noen av lokalitetene til Nordlaks. Nå har hår vi den i bruk her på Bremnesøya, også skal den videre til Senja, før den skal ned til Toftenes og avluse der, sier Kjørstad til Bladet Vesterålen.

Den store grønne lekteren eies av Miljøflåten AS, et selskap som igjen eies av Nordlaks og Eidsfjord Sjøfarm. Ved merdene på Eidsfjord Sjøfarms lokalitet på Bremnesøya er lekteren i full gang med å avluse laks.

– Vi tar ukentlig prøver av alle merdene våre, der vi registrerer hvor mye lus som er på fisken. Dersom det er mer enn 0,2 kjønnsmoden lus per fisk skal fisken avluses, forklarer Kjørstad.

Fisken pumpes inn på lekteren, der den går gjennom et kar med oppvarmet sjøvann som holder 26 grader. Etter 25 sekunder i karet pumpes fisken videre over i ei ny merd, sammen med annen avluset fisk.

– Alt av lus som fjernes fra fisken blir fanget opp og destrueres, sier Kjørstad.

Effektivt

Han er godt fornøyd med jobben som den nye lekteren gjør.

– Vi har brukt litt tid på å få den til å fungere på best mulig måte. Det viktige er at temperaturen ikke blir for høy, men vi har funnet ut av en differanse på 19 til 20 grader er minimum for å få skikkelig effekt fra flåta, sier Kjørstad.

I motsetning til andre metoder for avlusing av oppdrettsfisk brukes det ikke medikamenter på miljøflåta.

– Vi ser også at fisken tar det veldig fint, og dødeligheten etter avlusing er lav.

Når flåta fungerer optimalt blir så mye som 98 prosent av fisken avluset.

– Det er om å gjøre å få fisken avluset før lusa når kjønnsmodent stadie, for da formerer den seg, sier Kjørstad.

Slik flåta er innstilt nå kan den avluse fisk helt opp til 3,5 kilo. Ved full drift kan den avluse opp til 120.000 fisk per dag.

– På denne lokaliteten har vi omlag 800.000 fisk, så det er vi veldig fornøyd med, sier Kjørstad.

Mannskapet på miljøflåta jobber turnus, og bor på fôrflåta mens de arbeider med en lokalitet. Etter hvert er planen å plassere en modul med hybler, som mannskapet kan bo på.

– Når man er så mye ilag som de karene der, så kan det være greit å kunne trekke seg tilbake på kveldene, sier Kjørstad.

Godt fornøyd

Daglig leder i Eidsfjord Sjøfarm, Roger Simonsen er også daglig leder i det nye selskapet Miljøflåten AS. Han er veldig fornøyd med nyinvesteringa.

– Vi fikk den i fjor høst, så det er først nå vi er kommet skikkelig i gang, sier Simonsen.

Simonsen legger til at han synes det er veldig bra at Eidsfjord Sjøfarm og Nordlaks kan samarbeide om slikt utstyr.

Han sier effekten er veldig god, men at de fortsatt gjør modifiseringer for å gjøre prosessen så effektiv som mulig.

– Å avluse med temperert vann og uten medikamenter eller mekanisk avlusing er veldig nytt. Det er nybrottsarbeid vi holder på med, sier Simonsen.

annonse