annonse

Et år med måsen

IMG_0293.JPG
Komponist og lydkunstner Tine Surel Lange åpnet tirsdag utstillingen «Kor tok måsan veien». (Foto: Roger Vagle)
IMG_0284.JPG
IMG_0284.JPG (Foto: )
0803 rv3måserC.JPG
0803 rv3måserC.JPG (Foto: )
IMG_0290.JPG
IMG_0290.JPG (Foto: )

Roger Vagle

Bøjenta Tine Surel Lange trengte en grunn til komme nordover igjen etter to tiår i sørnorge og utlandet. Et prosjekt om måsen ble redningen, og nå er hun endelig hjemme igjen.

 

Komponist og lydkunstner Surel Lange har i ett år jobbet intenst med lyder og filmopptak av måser. Hun har hørt så mange forskjellige måselyder det siste året at hun er overbevist om at hun kan skille en glad måse fra en passe småsur en.

Utstillinga «Kor tok måsan veien» ble åpnet på Kulturfabrikken tirsdag. Både Mona Dahl og Svein Erik Tøien holdt tale før lyd og film ble vist i Galleri Ariblå, til et tyvetalls besøkende.

0803 rv3måserC.JPG  

 

Helthetlig opplevelse

Utstillingen viser et audiovisuelt installasjonsverk av måser med historier vi mennesker har til måsene. Historier fra barndommens minner, klimapolitisk, kulturhistorisk og folkelig perspektiv, til de mer hverdagslige historiene, fra havet og byen. Hun har valgt en flersanselig installasjon når verket skal vises, og det er en helt bevist handling. – Jeg ville ha det som en installasjon, og ikke som en vanlig videovisning. Det har med at jeg ønsket å få vist dette til publikum som en helthetlig opplevelse, sier Surel Lange.

IMG_0290.JPG  

 

Måse til middag

- Det er mange gode historier, og alle har et forhold til måsen. Mange har et elsk hat forhold til den, og det skjønner jeg godt. Det gjorde inntrykk og høre om hun som fikk servert måsefileet  på første møte med kjæresten. Og innrømmer senere at det overhodet ikke smakte godt, forteller Surel Lange. Eller han som klagde på maten i fengselet, fanget seg en måse, laget måseburger, danderte med ketchup og spiste den, før han konkluderte med at det smakte bedre med duer, ler hun.

Flere på rødlisten

Noe svar på sitt eget spørsmål om hvor måsen har blitt av, har hun ikke. Men det bekymrer henne at store deler av måsefamilien er i ferd med å forsvinne og er på den nasjonale rødlisten. Den enste plassen hun opplevde å se store mengder måse var i Berlevåg. – Arten er helt klart i faresonen for å bli utryddet, og et av målene med denne utstillingen er å synliggjøre hvorfor måsen gjør det den gjør, forteller Surel Lange. Utstillingen pågår hele august måned.

annonse