annonse

Frp: – Flytt legevakta til Sortland

: Halvar Rønnberg i Andøy Frp, Gøran Dreyer i Øksnes Frp, Freddie Andersen og Ann Myrbakk Andersen i Sortland Frp mener det må gjøres noe med beredskapen i Vesterålen. De vil flytte legevakta og omdisponere ambulanser. (Foto: Inger Merete Elven)

SORTLAND: Frp i Øksnes, Andøy, Bø og Sortland mener dagens legevaktordning ikke er god nok for innbyggerne i hele Vesterålen. Partiet vil jobbe for å få legevakta flyttet til Sortland.

Inger Merete Elven

– Vi mener det er grunn til å se på legevakt- og ambulansesituasjonen i Vesterålen, som henger nøye sammen. Vi må vurdere om tilbudene er riktig plassert og riktig organisert, sier førstekandidat for Andøy Frp, Halvar Rønneberg.

– Dagens legevaktordning er ikke god nok for innbyggerne i hele Vesterålen. Vi vil jobbe for å få den flyttet til Sortland, for å korte ned reisetida for innbyggerne. Det mest ideelle hadde vært å ha legevakt i hver kommune, men økonomisk sett er ikke det gjennomførbart. Da mener vi det beste er å ha dette tilbudet på Sortland. Det vil også påvirke ambulansetjenesten ved at det gir kortere kjøretid, og dermed får vi frigjort bilene raskere. Dette tror vi vil gi bedre beredskap og tilstedeværelse, sier Gøran Dreyer i Øksnes Frp.

Rønneberg påpeker at ambulansen i dag bruker to timer fra Andenes til legevakta på Stokmarknes. – Bare i rein kjøretid blir man på Andenes i perioder fri for ambulanse i fire timer. Legger man til ventetida, kan det bli opp mot ti timer, mener han.

– Hva med de faglige argumentene for å beholde legevakta tilknyttet kompetansen ved sykehuset på Stokmarknes?

– Jeg jobber selv i ambulansetjenesten, og legevakta og sykehuset er to forskjellige instanser. Ambulansepersonell har i dag så god opplæring, at de vet hvilke pasienter det haster med å få inn, sier Dreyer.

– Kompetansen følger bilene, tilføyer Freddie Andersen, førstekandidat for Frp i Sortland.

I tillegg til flytting av legevakta fra Stokmarknes til Sortland, vil partiet jobbe opp mot Nordlandssykehuset for å få ei omfordeling av ambulansene.

– Vi vil flytte den ene av to ambulanser fra Hadsel til Sortland. Det er da snakk om at dagbilen i Hadsel gjøres om til en døgnbil og stasjoneres på Sortland. Det vil gi en mye bedre beredskap. Vi ser også lokaliseringa av ambulansehelikopteret i lys av dette, sier Dreyer.

Rett før jul i fjor startet lokalpolitikerne et samarbeidsforum for Frp i Vesterålen og Lødingen, der regionale saker tas opp. Når det gjelder beredskap og flytting av ambulanse og legevakt, understreker de at det er enighet om dette blant lokallagene i Øksnes, Bø, Andøy og Sortland, mens man er usikker på om Hadsel Frp vil stille seg bak.

– Sortland har vært tilbakeholden i denne saken, det er distriktene som har frontet den, påpeker Rønneberg.

– Her må man se hele regionen som en helhet. Da er det litt rart at dagens tilbud ligger i en ytterkant, sier Freddie Andersen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse