annonse

– Gleding, det motsatte av mobbing

: Koordinator Lene Sørli-Gjertsen , foredragsholder og Gleding-gründer Siri Abrahamsen og koordinator Rita Harriet Iversen. (Alle (Foto: Sverre Idar Lakså)
: Siri Abrahamsen sier gleding er antonymet til mobbing. – Det handler om å trekke fram det positive, å dyrke menneskemøtene, sier Abrahamsen. (Foto: )
: Inspektør ved Lamarka skole, Odin Engamo og rektor ved Holand skole, Linda Høyer Madsen. (Foto: )

SORTLAND: – Gleding handler om de små tingene vi gjør for hverandre hver dag, tingene som skaper tilhørighet. Det handler om å bekjempe ensomheten, sier foredragsholder og Gleding-gründer Siri Abrahamsen. Hun holdt foredrag for skoleansatte, barnehageansatte og politikere mandag.

Sverre Idar Lakså

Mandag var det fagdag i Kulturfabrikken, og foredragsholder og skaper av konseptet Gleding, Siri Abrahamsen snakket om inkludering og det å trekke fram det positive i hverdagen.

– Gleding er viktig i et samfunn og et dagligliv hvor stadig flere opplever ensomhet. I ei tid da vi bruker stadig mer tid foran skjermen er de små menneskemøtene viktigere enn noensinne, sier Siri Abrahamsen.

Hun reiser over hele landet og snakker om hvordan man sammen kan skape en felles plattform for inkludering.

– Det er veldig greit og riktig å få justert kompasset litt, slik at alle er enig om hva det er vi jobber med og for, sier inspektør ved Lamarka skole, Odin Engamo til Bladet Vesterålen.

Han og Linda Høyer Madsen var blant de som var samlet til ett av de fire foredragene Siri Abrahamsen skal holde i Sortland mandag.

– Det viktigste er mennesket, uansett hva vi jobber med. For oss i skolen handler det ikke bare om møtet mellom lærer og elev, men også mellom lærer og lærer. Vi skal se mennesket, sier Linda Høyer Madsen.

– Jeg synes Abrahamsen kommer med gode innspill. Det handler om å spisse det arbeidet som vi alle ønsker å ha i ryggmargen, nemlig hvordan vi er med hverandre, og at det alle gjør har ei betydning, sier Madsen.

– Alt spiller inn

Siri Abrahamsen har allsidig erfaring og utdanning, og det har gått tre år siden hun grunnla konseptet Gleding.

– Det er menneskemøtene som er viktig. Dette er et konsept som fungerer både i skolen, i barnehagen, i det offentlige og i det private. Det er tredje gangen jeg er på Sortland, men det har bare blitt med denne ene kommunen i Vesterålen, sier Abrahamsen.

Hun sier at etter et slikt foredrag, får deltakerne bøker og en verktøykasse for å fortsette arbeidet.

– Det stopper ikke etter at foredraget er over. Arbeidet må fortsette i alle deler av virksomheten, enten det gjelder skolen eller bedriften, sier Abrahamsen.

Hun fikk se bilder av det første av tre gledingstre som er laget på Sortland barneskole.

– Der skal elever og lærere henge opp hva som skaper gleding, og snakke fram dette, sier Abrahamsen.

Hun holdt tidligere på dagen foredrag for politikerne og administrasjonen i Sortland, og hun sier tilbakemeldingene var positive.

– De var veldig fornøyd alle sammen, sier hun.

Lene Sørli-Gjertsen og Rita Harriet Iversen er koordinatorer for prosjektet i Sortland.

– Nå må foreldre og foresatte komme på foredrag i Kulturfabrikken i kveld, oppfordrer de.

annonse