annonse

Ny stil for turistene

: Evy Thune står bak ideen om å gi sjøhusene et nytt særpreg. Det første sjøhuset – Johanne-stua – er malt i lyse og lette farger og med interiør som leder tankene tilbake til først på 1900-tallet. (Foto: Hilde Jørgensen)
: Evy Thune og Marit Asbjørnsen i det nyoppussede kjøkkenet. Også det delikat i fargevalget og med tidsmessig innredning. (Foto: )

SORTLAND: Vesterålen Sjøhus ved Ånstadsjøen innfører et nytt konsept, der de syv sjøhusene bygd etter tradisjonell nordnorsk byggestil blir innredet med et lokalt historisk preg.

Hilde Jørgensen

Et av husene er allerede ferdig, det er Johanne-stua, oppkalt etter Johanne Nielsdatter, som er siste kvinne brent for hekseri i landet.

Sjøhuset glir inn i konseptet der alle husene skal bli oppkalt etter sterke lokale kvinneskikkelser.

Inne i stua er det satt inn brukte møbler, veggene er tapetsert, gulvene malt, og kjøkkenkroken har også fått preg av tidlig 1900-tall. Kopper, kar og innredning er samlet inn fra bruktbutikker, for å komplettere stilen.

Eier Marit Asbjørnsen har samarbeidet med Evy Thune om dette prosjektet. Thune jobber med bedriftsutvikling og har laget lignende konsepter. Hun har brukt mye av samme prosjekt i kafeer, da hun er opptatt av å skape en lokal identitet. Nå overfører hun den til sjøhusene, innredet med touch av gammel stil og innreding. Ideen er å skape stue og kjøkken som gir et lokalt preg og rette fokus på kulturarven i Vesterålen på en annen og ny måte. Det skal bli et kulturmøte for turister som er på besøk, ifølge Thune.

– Vi vet at turister ønsker å få mer igjen av et besøk. Jeg foreslo at vi fant sju sterke kvinner som har vært med på å brøyte vei for der kvinner er i dag. Tanken er å la en og en av disse kvinnene flytte inn i hvert av de sju husene, sier Thune.

– Jeg har også foreslått at det lages et landhandleri og kafé med salg av lokal mat og varer. Det er mange hyggelige steder på Sortland, men jeg savner det lille kulturmuseet eller kultur-kafeen, sier Thune.

Allerede utleid

Asbjørnsen, som overtok og har driftet anlegget i 25 år, sier at byggene er preget av årene som er gått.

– Sjøhusene har tidligere vært møblert slik man finner det alle andre steder. I to av sjøhusene var det gjort lite renovering, nå er det ene fullt renovert som Johanne-stua. Det er blitt det fineste huset vi har, og ble utleid rett etter at det stod ferdig. Ekteparet fra England som leide det først, er veldig godt fornøyd med oppholdet, sier Asbjørnsen.

I alle de andre husene er badene renovert og nesten alle har gjennomgått renovering i løpet av årene, unntatt ett.

– Det nye konseptet vil gi alle sjøhusene nye navn, som Anna fra Vinje og Regine Normann, hurtigrutens mor, etter den andre kona til Richard With, Dinas hus etter Herbjørg Wassmos romaner, Ingeborg Mikkelsdatter fra Øksnes, og så er vi på jakt etter det syvende navnet. Vi ønsker å fortelle historien til disse kvinneskikkelsene i tekster i hvert hus, slik at gjestene kan få kunnskap om dem, sier hun.

Renoveringsarbeidet skal fortsette til høsten, sommeren er allerede nesten fullbooket blant annet av 24 engelskmenn som skal bygge vindmølleparken på Ånstadblåheia.

– Interiør og møbler skal vi prøve å hente på bruktmarked og andre steder. Vi er en sertifisert miljøbedrift og er opptatt av gjenbruk, i det nye konseptet er vi mer målrettet mot gjenbruk og bærekraft. Vi er også en økoturismebedrift som vil si at vi skal gi gjester autentiske natur- og kulturopplevelser. Med renoveringen av husene skaper vi noe nytt og gir en annerledes opplevelse av det, sier Asbjørnsen.

Om Johanne Nielsdatter:

• fra Kvæfjord i Sør-Troms som fikk dødsdom for trolldomsutøvelse i 1695,

• den siste som er dokumentført som dømt og henrettet for hekseri i Norge

• skjedde på Borkenes i Kvæfjord

• fordi flere såkalte prominente personer fra området hadde omkommet på havet i uvær. Ifølge den lokale domstolen var denne tragedien Johanne Nilsdatters verk (Kilde: wikipedia)

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse