annonse

Ønsker sykkel-sprell velkommen

: Petter Ytterstad ønsker seg mest mulig påfunn når Arctic Race kommer til Vesterålen i sommer. (Foto: Inger Merete Elven)
: Rett i underkant av 30 personer dukket opp på det åpne informasjonsmøtet i Blåboksen i Kulturfabrikken tirsdag kveld. (Foto: )

SORTLAND: Planlegger du å lage sprell langs løypa under Arctic Race, så meld ifra. Medieoppmerksomhet ble tema under det åpne møtet om arrangementet.

Inger Merete Elven

Ordfører Tove Mette Bjørkmo hadde tirsdag invitert til et uformelt møte om årets store idrettsbegivenhet i Nord-Norge, som er en minst like stor promoteringsbegivenhet for landsdelen.

– Nå starter vi denne prosessen, sa hun til de i noe av underkant av 30 frammøtte i Kulturfabrikken.

Prosjektleder Petter Ytterstad fra Arctic Race of Norway var til stede for å informere om årets ritt, som i august blant annet skal innom Sortland, Øksnes, Hadsel og Lødingen.

– I 2013 var vi i Vesterålen, og det kom noen bilder fra Møysalen som gikk verden rundt, fortalte han.

– Episk på Storheia

– Vi har en sult i Nord-Norge til å huse større sportsarrangementer, slo Ytterstad fast.

– Folk har lyst til å vise fram ”her bor vi”, og medie-effekten skal vi ikke kimse av.

Det første året viste at rittet var liv laga. Arrangøren har vært opptatt av å flytte det rundt hvert år, slik at hele landsdelen er blitt en del av det.

– Målgang på Storheia, det kommer til å bli episk, lovet Ytterstad.

Utvikling av Nord-Norge og promotering av hele landet er en målsetting for ritt-arrangøren, sammen med promotering av unge sykkeltalenter. Man er også opptatt av å få på plass arrangørkompetanse og skape entusiasme. Mange ulike instanser er med for få rittet gjennomført.

– Folk er klare for en ny folkefest. Dette er så mye mer enn et sykkelritt, sa Ytterstad.

Han fortalte en del om den store promoteringseffekten som rittet gir for landsdelen. 1.380 timer med bilder fra Arctic Race blir delt med over 190 land via 39 kringkastere. Det ville kostet 48 millioner kroner å kjøpe denne medieeffekten, har man regnet ut.

Dronningetappen

– Man kan bruke Arctic Race som en arena, knyttet opp til ting som er viktige for de områdene vi besøker. Vær bevisst på dette at medieoppmerksomheten er på området, sa Ytterstad.

Tredje etappe berører Vesterålen, kalt ”dronningetappen”, fra Sortland med en sleng innom Øksnes via Melbu til Storheia.

– Det ligger an til at Storheia-prosjektet blir realisert. Her er det frodig, og med de herlige fjellene rundt. Det der kommer til å bli helt borti helsika. Det kan jo hende at noen fra Sortland også velger å gå ut den lørdagen, tipset Ytterstad.

Finaleetappen starter i Lødingen og ender i Narvik.

Ytterstad ønsker seg masse påfunn langs ruta, og manet de frammøtte til å tenke kreativt.

– Litt å holde styr på

Jørn Karlsen fra politiet var til stede, for å fortelle litt om hva man tenker om sikkerheten under rittet. Karlsen skal være innsatsleder under dagene rittet pågår.

– Denne gang er vi allerede ferdig med planlegginga. Det er bare kvalitetssikringa som gjenstår. Vi vil bruke det vi har av politifolk i ferietida. I tillegg vil 100-150 frivillige stille opp. Vi ønsker folkelivet velkommen og tror dette skal bli veldig bra. Men det er svært, og det blir litt å holde styr på.

Karlsen fortalte at man alt om 14 dager skal ha løyperekognisering i Vesterålen.

– Store bilder fra lufta

Astrid Berthinussen fra Visit Vesterålen var opptatt av folkefesten:

– Én ting er festen i sentrum, men det vi ønsker er et folkeliv langs løypene. I 2013 stresset vi rundt for å skape engasjement. Vi ønsket å få til et eierskap – dette skulle være vårres festival, og det klarte vi.

Visit Vesterålen skal formidle det som skjer, og vil lage et manus til tv-produsentene som er så detaljert og oppdatert som mulig.

– Vi er avhengig av å få informasjon fra dere om hva som skjer langs løypa. Vi vil sende inn manus ut fra dette. Vi vil skrive koordinatene og beskrive hva som skjer. Får vi den informasjonen i god tid, er det større sjanse for at det blir oppmerksomhet omkring det.

Berthinussen kom med noen tips:

– Vandring i Vesterålen vil vi virkelig vise fram. Monsen-bildene fikk mye å si i etterkant. Vi vil også jobbe med safarier: Kval og andre dyr. Vi ønsker at dere er superkreative, og vil oppfordre bøndene om å tenke store bilder fra lufta. Vi håper at vi klarer å skape noen ikoniske bilder for helikoptrene.

Berthinussen oppfordret til å la fantasien løpe løpsk, og nevnte hagefester, musikk og utkledning. Samt konkurranser med de andre arrangørkommunene.

– Blir værende

Både Visit Vesterålen og prosjektleder i kommunen, Arne Osnes, tar imot innspill fra folk som planlegger sprell langs løypa.

Leder i Sortland Næringsforening, Marius Steiro, fortalte om noen av næringslivets erfaringer fra 2013, da rittet gjestet byen sist.

– Det var kjempestemning med pedalfest, fulle restauranter, og det gikk godt med hotellene. Men Arctic Race er ikke først og fremst en handelsdag. I år er det jo start her, og løpet kommer tilbake senere på dagen, etter å ha vært innom Øksnes. Da blir nok folk værende i sentrum, og vi må bli flinke til å få folk inn i butikkene, sa han.

– Det er mange ringvirkninger som man ikke ser med en gang, og det er veldig, veldig positivt det som skjer, sa Steiro.

Arne Osnes er engasjert av Sortland kommune som prosjektkoordinator.

– Vi har en organisasjon der folk vet hva de skal gjøre. Jeg er trygg på at det skal gå bra. Så er det om å få gode idéer til aktiviteter som kan gjennomføres i tillegg til selve hovedarrangementet. Det er ønskelig å få flest mulig av idéene inn i en helhet, sa Osnes.

Må ha frivillige

Kommunen må stå for en del praktiske ting, den må pynte byen, og få kontakt med lag og foreninger. I Sortland og Øksnes trengs rundt 100 frivillige.

– Vi blir å sette av en sum til pyntinga og til lag og foreninger – som da har en unik mulighet til å tjene noen kroner, sa ordføreren.

Denne gang sammenfaller rittet også med matfestivalen i Vesterålen.

Tom Aasen fra matfestival fortalte at man har kjøpt inn små telt som skal gi markedsstemning og aktivitet i sentrum.

Bjørn Grønli fra Vesterålen sykkelklubb opplyste at klubben tidlig ble invitert til å arrangere to amatørsykkelritt lørdag, med start i sentrum hvor proffene starter.

– Trimmerne kjører samme løypa som proffene, ikke via Øksnes, men vil avslutte på Storheia, sa Grønli.

– Det blir mulighet for veldig mange å være med på det, oppfordret Petter Ytterstad.

annonse