annonse

På skattejakt i gammelkinoen: – Starten på noe større?

: Kristin, Sverre, Nattapong og Imre laget spøkelsesfilm i Sortland kino, sammen med kunstner Eva Bakkeslett og Sortland kunstforening, representert ved Siri Tollefsen. (Foto: Inger Merete Elven)
: Spøkelser kan dukke opp hvor som helst i sånne gamle bygg... (Foto: )
: Historiker Åsa Elstad tok blant annet publikum med ned i garderobene. (Foto: )
: Mange hadde tatt turen til forestillinga sist søndag. (Foto: )

SORTLAND: Et småskummelt kunstprosjekt kan kanskje være starten på noe større i Sortland gamle kino?

Inger Merete Elven

I helga presenterte Sortland kunstforening resultatet av prosjektet Wondercabinet, i samarbeid med kunstner Eva Bakkeslett og ei gruppe lokale ungdommer. De hadde laget en ekte spøkelseshistorie på film, og i tillegg fikk publikum ta del i ei lærerik og litt småskummel vandring bak kulissene i den gamle kinoen.

Kunstprosjektet skulle ta utgangspunkt i et gammelt kulturminne, og Bakkeslett fortalte at Sortland gamle kino kunne hun ikke si nei til, da kunstforeninga ba om hennes deltakelse.

– Magien sitter ennå i veggene her, og den ville jeg gripe fatt i, sa Bakkeslett.

– Starten på noe større?

Kommunearkitekt Kristine Røiri var til stede for å si noe om kinoens arkitektur og utforming.

– Dette er en nasjonalskatt, og kanskje det fineste kulturminnet vi har på Sortland. Kanskje kan Eva være med å åpne øynene våre for denne skatten, og vi håper at dette er starten på noe mye større. En bevisstgjøring rundt Sortland gamle kino, sa Røiri.

Lokalhistoriker Åsa Elstad fortalte at bygget som ble åpnet i 1959 er blitt godt tatt vare på, og at det ble valgt solide materialer den gangen. Hun fortalte også om symbolikken i linoleumen, sceneteppet og mosaikkflisene, før hun ledet an i en guidet lommelykt-tur bak scenen, ned i garderobene, gjennom korridorene og opp i det gamle kinomaskinrommet.

– Fornøyd med resultatet

– Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan kinoen igjen kan bli en viktig del av kulturlivet i Sortland, sa Elstad, med tilføyning om at Vesterålen Teater i dag er ganske alene om å benytte seg av lokalene.

Eva Bakkeslett slo fast at det er fantastiske lokaler å lage film i, og at de fire ungdommene som har deltatt i prosjektet har gjort en kjempeinnsats. Med god teknisk hjelp fra Pål Andersen, medielinja på Stokmarknes og UB Fønix.

– Det var veldig artig å være med på dette, og jeg skulle ønske at flere ungdommer enn oss fire hadde brukt anledningen. Men vi er godt fornøyd med resultatet, sier Sverre Hjelle.

– Vi har fått et litt annet syn på disse kinolokalene nå. De er helt klart verdifulle, og bør brukes mer enn de gjør i dag, mener ungdommene.

annonse