annonse

Satser på sommerjobb

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Sortland rådhus. (Foto: Morten Berg-Hansen)

  • Bladet Vesterålen

Sortland kommune satser cirka 100.000 kroner på 20 ungdommer som i år skal få tre uker med sommerjobb i kommunen. Sammen med ei tilsvarende støtte fra Nordland fylkeskommune håper kommunen både å kunne lære ungdommen litt om arbeidslivet, samt å få utnyttet ungdommens arbeidskraft til noe nyttig.

I år skal ungdommene, som er i alderen fra 14 til 18 år, arbeide på kommunens institusjoner for eldre og pleietrengende, Håløygtunet og Lamarktunet. To og to skal ungdommene arbeide sammen, og håpet er at deres innsats skal gjøre det enklere for de fast ansatte og ferievikarene å komme i mål med de daglige gjøremålene. Samtidig skal de bruke tida si på beboerne, og være sosiale sammen med dem.

Det er fornuftig at kommunene bruker penger på denne måten. Det å sikre ungdom som ellers ikke har et tilbud en jobb noen uker i løpet av sommeren er positivt, både for samfunnet og for ungdommen selv. Det knytter dessuten sterkere band mellom kommunen og ungdommen som bor her. Kanskje kan det også bidra til at ungdom er interessert i å vende nesa heim igjen når utdanninga er over? Det vil i tilfelle være en positiv bi-effekt.

Med god oppfølging og veiledning fra personalet på de fem avdelingene som vil få sommerjobbende ungdom til seg, er vi også trygge på at beboerne vil ha glede av dem. Pleie- og omsorgssektoren er ikke overbemannet, og tid til en samtale, til å sette seg ned og lytte eller fortelle, til å hjelpe med småting, er noe som savnes av personalet som arbeider fast i slike institusjoner. At man nå får ekstra hender som kan bidra også på disse områdene, vil være et løft for bokvaliteten for beboerne.

Man kan saktens innvende at 20 ungdommer i sommerjobb ikke er all verden til tilbud i en kommune på Sortlands størrelse, men mange ungdommer har både arbeid i løpet av skoleåret og sommerjobb i det private næringslivet. Og mange steder gjør ungdom en svært verdifull innsats, noe reportasjen i Bladet Vesterålen fra Nordlaks’ sommerjobb-skole viste.

Vi tror ungdom dessuten har godt av å få et innblikk i arbeidslivets plikter og krav, og gjennom sommerjobben får man også nyttige erfaringer med bedrifter og bransjer som man ellers vanskelig har tilgang til.

Derfor er det å håpe at både bedrifter og kommuner fortsetter å ta inn ungdom på jakt etter sommerjobb. Verdien er nemlig stor, både for bedriften, for ungdommen og for samfunnet.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse