annonse

Sjekker DAB-signalene

1484061560715.jpg
Olav Fostås og Morten Scott Janssen peiler radiosignaler. (Foto: Sverre Idar Lakså)
1484061562671.jpg
Kartet viser hvor den provisoriske og den permanente senderen skal plasseres på Nøss. (Foto: Sverre Idar Lakså)

SORTLAND/ØKSNES: Tirsdag var Olav Fostås og Morten Scott Janssen fra Digitalradio Norge på Stø for å sjekke forholdene for DAB, etter at den midlertidige senderen på Nøss på Andøya ble satt i drift for kort tid siden.

  • Sverre Idar Lakså

– Det var egentlig ikke planlagt å sette opp noen sender på Nøss. Dekningskartene og topografien som det ble jobbet ut fra tilsa at det skulle bli god dekning på Stø fra senderen på Andenes. Nå viste det seg at det var en feil i kartgrunnlaget, slik at dette ikke slo til, og derfor kom senderen på Nøss, forklarer Olav Fostås til Bladet Vesterålen.

Han og Morten Scott Janssen jobber til daglig i P4, men er leid ut til Digitalradio Norge, som eies av NRK og P4. Tirsdag kom de kjørende fra Svolvær til Vesterålen, der peiling av signal og kundehjelp stod på programmet.

– Vi skal til Stø for å sjekke forholdene. Det er to nye sendere vi skal følge opp, det er senderne på Nøss og på Nordmela. Begge to skal sikre god dekning på Andøya, i tillegg til at de dekker opp de mørke områdene på den delen av Øksnes kommune vender mot Andøya.

Da Bladet Vesterålen snakker med dem etter de har vært på Stø er det desverre ikke gledelige nyheter.

– Vi fikk ikke gode signaler fra den provisoriske senderen på Nøss. Det er mulig den er stilt inn litt for høyt, men det blir vanskelig å si sikkert, sier Fostås.

Han har vært i kontakt med Norkring, som forteller at den permanente senderen skal være i drift i løpet av en til to uker.

Mye positivt

De har reist rundt i Nordland og sjekket signaler og hjulpet folk den siste uka, og de er enige om at nordlendingene jevnt over er godt forberedt til denne overgangen.

– Det er selvsagt mange som ikke har fått ordnet dette i bilen, og noen er i uenig i avgjørelsen om å stenge FM-nettet. Men de aller fleste er godt klar over hva som skal skje i morgen, og har tatt følgene av det. Det har vært så godt informert om dette at det kommer ikke som noen overraskelse på nordlendingene dette her, sier Morten Scott Janssen.

Det er mange som kommer bort til dem og spør om hjelp, og det går mye i det samme.

– Når det gjelder DAB-adapter i bil, så er det utrolig viktig å jorde antenna godt. Vi har montert flere typer adapter i bilen som vi bruker nå, og alle gir god lyd, forutsatt at antenna er riktig montert.

Ved midnatt natt til onsdag er montørene i gang med å sette i drift det nye DAB-nettet, og derfor kan det være lurt å scanne kanallista på nytt onsdag.

– Onsdag vil de aller fleste ha tilgang på 29 kanaler. I tillegg til de som er i drift i dag, vil det også bli lansert nye kanaler onsdag.

De legger også til at det er fullt mulig å få inn digital radio på andre måter enn gjennom en DAB-radio.

– Det er derfor det heter digital radio. Man kan høre på radio gjennom mobilen, internett og via TV-apparatet, så det skal ikke bli problemer med å få hørt favorittprogrammet selv om FM forsvinner, forsikrer Fostås.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.