annonse

– Svalbard-tur verdt pengene

Styremedlemmene i LoVe IUA fikk to blant annet være observatører på en øvelse under Svalbard-besøket. I front
Styremedlemmene i LoVe IUA fikk to blant annet være observatører på en øvelse under Svalbard-besøket. I front: Roger Vian i Lofoten brann og redning f.v.) og Roar Hansen i Vågan brann og redning. (Foto: Nils Harald Steinsvik, Andøy brannvesen)

SORTLAND: Rundt 250.000 kroner brukte Lofoten og Vesterålen interkommunale utvalg mot akutt forurensning (LoVe IUA) på å avholde årsmøte og være observatører på en øvelse på Svalbard.

Inger Merete Elven

Den seks dager lange turen fant sted fra 28. mars til 2. april. De i alt ti deltakerne var styret i LoVe IUA, som består av brannsjefene i medlemskommunene, samt beredskapsleder fra Sortland brann og redning som tar seg av den daglige drifta av utvalget og et par mann som er tilknyttet staben.

Brannsjef i Sortland, Ståle Rasmussen, opplyser til Bladet Vesterålen at utgiftene til turen beløp seg til rundt 250.000 kroner. Dette inkluderte reise, overnatting, frokost, en tur til østkysten av øya, transport, gruvebesøk og sigthseeing.

Tilskudd fra NOFO

Utgiftene ble i sin helhet betalt av LoVe IUA, som for 2017 har et totalbudsjett på 945.000 kroner. 420.000 kroner av dette er et årlig tilskudd fra Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO), mens medlemskommunene Andøy, Bø, Flakstad, Hadsel, Moskenes, Sortland, Vestvågøy, Vågan og Øksnes betaler 515.000 kroner i form av ti kroner per innbygger.

– Tilskuddet vi får fra NOFO gjør det mulig for oss å gjennomføre opplæring, utdanning og øvelser som styrker vår beredskap for den typer hendelser vi er dimensjonert for, sier Rasmussen.

Beredskapssamarbeidet er etablert for å gi eierkommunene bedre beredskap og betydelig større innsatskapasitet enn det kommunene hver for seg klarer å opprettholde. Forurensningsdepot i alle eierkommunene er tilpasset hendelser som kan oppstå, og er bygd opp slik at man enkelt kan bistå også om det oppstår en større hendelse i en annen kommune.

– Veldige synergier

LoVe IUA har eksistert siden slutten av 1990-tallet, og brannsjef Ståle Rasmussen kan ikke huske at man har reist på lignende turer som den til Svalbard.

– Tidligere har vi pleid å dra til enten Stokmarknes eller Svolvær, der vi kombinerer årsmøtet med en fagdag. I tillegg har vi øvelser et par ganger i året, sammen med Kystverket og NOFO, forteller han.

– Synes du en tur til Svalbard er fornuftig bruk av pengene?

– Ja, det gir veldige synergier for kommunene og brannvesnene dette, ikke bare for LoVe IUA. Det er bare beredskapsfolk som sitter i styret og som deltok på turen, og disse gir noe tilbake til kommunene. Dermed er det flere enn de ti som har utbytte av dette.

Skred-orientering

Ifølge programmet for årsmøtet på Svalbard, som Bladet Vesterålen har fått oversendt, ble det brukt fire timer den ene dagen på selve årsmøtet. Videre var deltakerne fra LoVe IUA observatører på en øvelse i regi av NOFO i to dager: sju timer den ene dagen og tre timer den andre dagen.

Den første dagen ble brukt på reisen til Svalbard og sightseeing i Longyearbyen. Etter årsmøtet ble det tid til arktisk villmarksaften, ellers var det de neste dagene satt av tid til besøk i gruve 3 og skutertur til Tempelfjorden.

– Hva synes du dere fikk ut av turen?

– Når det gjelder oljevern i vinterhalvåret, med snø-, is- og kuldeproblematikk, samt helse, miljø og sikkerhet, synes jeg vi fikk mye ut av det. Som observatører under øvelsen fikk vi se og lære. I tillegg fikk vi ei orientering om skredulykkene i Longyearbyen – som vi tenker er helt overførbart også til her vi bor, når det gjelder beredskap og håndtering av store ulykker, sier Ståle Rasmussen.

Styrker samholdet

Han tilføyer at en slik tur også er med på å styrke samholdet, noe som er viktig når samtlige av deltakerne har sentrale roller i håndteringa av større hendelser i Lofoten og Vesterålen:

– Når LoVe IUAs beredskap må mobiliseres er det et viktig premiss at man kjenner hverandre. Det faglige har vært kompetansefremmende, og vi har fått styrket samholdet gjennom både tilrettelagt skuterkjøring og besøk i gruve.annonse

annonse

annonse