annonse

Tirsdag fylles dette skipet med røyk

Samlet
Samlet: Randi Gregersen fra kommunen, Steinar Henriksen fra Kystvakta, Eirik Nielsen fra brannvesenet og Oddgeir Walle fra politiet, foran KV Senja. (Foto: Håvard S. Mækelæ)

SORTLAND: Kystvakta legger opp til det som skal være den første øvelsen der både kommunen og blålysetatene slipper inn på basen – og inn i et røykfylt kystvaktskip.

Håvard Skogly Mækelæ

Ved lunsjtider tirsdag skal alarmen gå inne på KV Senja. Det store, grå skipet skal da oppleve totalhavari.

– Hendelsesforløpet er at det er kraftig brann i skipet, med flere mennesker alvorlig skadd. Det blir omkomne med bosted på Sortland, forteller Steinar Henriksen i Kystvakta.

Alt er selvfølgelig på liksom. Men Kystvakta, kommunen, politiet og brannvesenet ønsker å varsle fra på forhånd likevel.

– Så skjønner folk hva som skjer når blålysene hagler og røyken står ut av båten, forklarer Henriksen.

Over 150 deltakere

Kystvakta øver selv jevnlig, og har blant annet hatt med brannvesenet før. Når et skip ligger til kai er det nemlig ikke fullt bemannet – og en brann om bord vil kreve at blålysetatene kommer dem til unnsetning.

Men dette blir første gang dagens Kystvakt får samlet kriseteamene inne på hovedkvarteret på Sortland, ifølge dem selv. I tillegg vil Røde Kors-personell være med på øvelsen.

– Jeg tror det blir rundt 150 personer som er fysisk i arbeid inne på basen i forbindelse med øvelsen. Tar vi med de som sitter på Haakonsvern, blir det fort 250 personer som er involvert, sier Henriksen. Haakonsvern er det norske sjøforsvarets stasjon i Bergen.

– Viktig for kommunen

Politiet og brannvesenet får vanlige kriseoppgaver i løpet av øvelsen. Kommunen deltar med kriseteam – både fysisk og psykososialt.

– Det er viktig å få øve på rollene som kommunen får i slike situasjoner. En slik hendelse hadde berørt hele Sortland-samfunnet, sier rådmann Randi Gregersen.

Brannvesenet får spesielt mye nytte av øvelsen. Å drive røykdykking i et skip er nemlig noe utenom det vanlige for brannfolk.

– Når det er røykdykking på land og det blir for hett, er det bare å følge slangen ut. Det kan man ikke på et skip. Da går bare slangen til nærmeste skott. Nå får vi med oss kjentmann i skipet, og det blir verdifull trening, sier Eirik Nielsen i Sortland-brannvesenet.

Heldigvis er det bare teaterrøyk denne gangen.

Folk flest må fremdeles godkjennes for å slippe inn på kystvaktbasen. Det blir ekstra vakthold i forbindelse med øvelsen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse