annonse

– Vi må få bukt med galskapen

Preget
Preget: – Jeg ber om et mirakel for Charlie Dan, sier Ramona Lind om sønnen.

SORTLAND: Mens sønnen Charlie Dan ligger hardt skadet på sykehuset etter sammenstøt med en trailer, kommer Ramona Lind med ei innstendig bønn til myndighetene

Idar Ovesen

– Vi må få bort dødsmaskinene på veiene.

Midt oppi all sorgen og fortvilelsen hun opplever akkurat nå, med eldstesønnen på 22 år i kunstig koma på Universitetssykehuset Nord-Norge, ønsker hun samtidig å la sin stemme høres i debatten om farlig trafikk.

– Vi må få bukt med galskapen, sier Ramona Lind på telefon fra Tromsø til Bladet Vesterålen.

– Vi som bor i Vesterålen teller bare flere og flere trailere på veien. Vi er nødt til å stille krav. Vi er nødt til å få bort dødsmaskinene. Myndighetene må forsikre seg om at trailerne er nok godt skodd på vinterføre, at utstyr er i orden og at sjåførene har ferdigheter. Og dette er noe myndighetene kan gjøre noe med, understreker hun.

Forebyggende perspektiv

I stedet for å være nødt å måtte bruke masse penger i etterkant på trafikkskadde, bør en sette inn midler i et forebyggende perspektiv, nettopp for å hindre at så mange ulykker inntreffer.

– Han Charlie Dan alene kan komme til å koste samfunnet så mye penger, for at han skal kunne ha et noenlunde godt liv, sier hun stille, og må ta til tårene.

For legene har ikke gitt henne særlig gode utsikter, etter den smellen sønnen fikk i hodet da tilhengeren fra traileren traff bilen Charlie Dan kjørte.

– Det er veldig dårlige utsikter. Det må et mirakel til om han skal få et anstendig liv, etter skadene han fikk i hjernen under kræsjet. Det er vanskelig å spå, men legene sier at skadene ikke er forenlig med et godt liv. Jeg ber om et mirakel, sier Ramona Lind.

– Blir du godt ivaretatt oppi alt dette vanskelige?

– Absolutt, over hva en kan forvente. Støtten har vært enorm, så og si fra hele landet. Jeg klarer ikke å svare alle, men jeg er veldig takknemlig for alle som har sendt Charlie gode tanker.

– Alt det usikre gjenstår

Ramona er også full av lovord overfor legene og staben ved UNN. Hun føler sønnen er i de aller beste hender.

– De har dessverre altfor mye erfaring med dette. Det kommer Charlie til gode nå, og andre senere.

Hun forteller at sønnen blir holdt i kunstig koma, også for at han skal få hvile.

– Alt det usikre gjenstår. Han blir kanskje holdt i koma i godt over ei uke til.

Charlie Dan hadde vært heime på juleferie hos familien i Vesterålen da det fatale skjedde på mandag. Nå skulle han tilbake til Tromsø der han har bodd de siste årene. Aktive Charlie Dan var i gang med tredjeåret på jusstudiet, hadde 50 prosent jobb på flyplassen og var leder i styret for borettslaget. Like nord for Nordkjosbotn får en trailer sleng på hengeren, og den treffer bilen hans. En slik situasjon har Ramona fryktet de tre årene sønnen har bodd i Tromsø.

– Det gjør jeg alltid

– Jeg snakket med Charlie Dan hver dag, og sa hver gang til ham: Kjør forsiktig! Det gjør jeg alltid, svarte han. Og jeg fikk jo høre nå i etterkant av ulykka at han hadde kjørt voksent, fra han som kjørte bak.

Ramona takker også de dyktige folkene som kom til like etterpå, og gjorde det beste for sønnen, som ikke fikk så store ytre skader, men desto større medfart innvendig.

I helga tar Ramona seg en tur heim til Vesterålen for å ordne praktiske ting, og også ta seg av lillebroren til Charlie Dan. Mandag reiser hun tilbake til Tromsø.

Igjen uttrykker hun takknemlighet for all støtte, og også om at «vi må holde trøkket på saka».

– Vi må få til ei endring på disse trailerne. Jeg har sett altfor mye galskap i Vesterålen. Vi må legge press på myndighetene.

Ramona Lind ønsker ikke at andre skal måtte oppleve det hun gjennomgår akkurat nå. Så derfor bryr hun seg, midt i sin egen fortvilelse.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på blv.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse