annonse

Sjekket snøen i Hadsel

IMG_7838.JPG
Paul-Arne Johansen viser forskjellen i snølagene. (Foto: Innsendt)
IMG_7833.JPG
IMG_7833.JPG (Foto: Innsendt)
IMG7839.jpg
IMG7839.jpg (Foto: Innsendt)

Mareno Leonhardsen

HADSEL: Vesterålen turlags skredkurs i Husbykollen lørdag samlet rundt tretti deltakere i sol og flott vær. – Et råd for søndag er å være føre var, og holde seg unna de bratteste fjellsidene, sier skred-instruktør Paul-Arne Johansen.

– Vi gikk ikke like teknisk til verks på dette kurset, men vi tok det viktigste med.

Paul-Arne Johansen tok deltakerne med bak Husbykollen, hvor forholdene var perfekte for dagen.

– Jeg tror vi fikk brukbart utbytte av dagen.

Hvor havner jeg?

– Det er en del klare huskeregler, når det gjelder snøskredfare: følg med på nettstedet Varsom.no. Unngå bratthellinger over 30 grader. Tenk konsekvenser om det skulle gå ras: Hva er under? Skog?

– Jeg vil ikke ha deg med på tur høyt til fjells, om du ikke har utstyr som skredsøker, sondestang og spade med, sier han.

Skredsøkeren

Sondestangen er den sammenleggbare «peilestaven» man stikker ned i snøen for å finne turkameraten. En skredsøker er et elektronisk apparat til tre – fire tusen kroner, ifølge Johansen obligatorisk utstyr i fjellet:

– Min anbefaling er å ta høyde for disse utgiftene når man kjøper ski, sko og staver. Det hører med.

– Og man setter seg inn i bruksanvisninga, i stedet for å finne på noe «lurt» på egen hånd. Skredsøkeren er omstillbar mellom sending og mottak, og har ei rekkevidde rundt 50 – 60 meter. I fjellet står skredsøkeren på sending, og om noen er savnet, slår man over på mottak for å finne vedkommende raskt.

– Når redningshelikopteret kommer, kan de senke ned en søkesonde under helikopteret, og få «pip-pip» fra senderen inn i helikopteret, forklarer han.

Snøkvaliteter

– Det var ingen skredfare i de områdene og hellinga vi var i .Skredkurset fikk se hvordan snøkvalitetene endrer seg med høyden. De øverste 20-centimentrene var tørrsnø, under var det vått. Mildværet har gjort sitt til ei viss høyde, over dette hadde vi tretti – førti centimeter vindbearbeidet pudder. I høyden endrer det seg igjen til grovkornet snø i botnen, forklarer han.

– Slik det er nå, har vind flyttet snø fra sted til sted, og forholdene veksler. Noen steder har det vært kraftig vind. Jeg rår til å se og følge med  på snøen: fokkskavler. Sette staven i snøen, se etter lagdeling.

Teknikk

Dagens kurs i Hadsel favnet ikke bare om snøskred, men hadde med gode råd om teknikk med ski på beina og litt om utstyr.

– Hva er din vurdering av forholdene akkurat nå, lørdag og søndag?

– Generelt er skredfaren i regionen i øyeblikket på tre, ifølge Varsom.no. Det betyr at man skal vite hva man foretar seg, og rådet er å holde seg unna bratte parti. Vi kjørte ned gjennom skogen, og det gir like stor kjøreglede i flott snø sier Paul-Arne Johansen.annonse

annonse

annonse