annonse

Slavemerket til fire Sulis-venner

Kobberløpet har mange aktive støttespillere. Disse fire ble i jubileumshelga hedret med Slavemerket. Fra venstre
Kobberløpet har mange aktive støttespillere. Disse fire ble i jubileumshelga hedret med Slavemerket. Fra venstre: Lars Arve Jakobsen, Bodø, direktør hos Coop Nordland, Geir Wenber, Bodø, direktør hos Salten Aqua, Benn Eidissen, Bodø, daglig leder hos Eidissen Consult og Svein Spjelkavik, Andøy, daglig leder hos God Strek. (Foto: Anders Lea Karlskås - K STUDIOS)

Det startet som slavemerket ingen ville ha. I dag regnes det blant Sulis-folk som den høyeste utmerkelse som deles ut der. I forbindelse med helgas 50-årsjubileum for Kobberløpet ble Slavemerket tildelt fire av rennets støttespillere; Svein Spjelkavik, Benn Eidissen, Geir Wenberg og Lars Arve Jakobsen.

  • Pressemelding

Utdelinga fant sted under en festmiddag på Scandic Fauske hotell lørdag kveld.

Historien bak Slavemerket

Den utløsende årsaken til arbeideropprøret på Langvannsisen 13. Januar i 1907, var først og fremst det såkalte slavemerket arbeiderne var blitt tvunget til å bære. Det var intet annet enn en ydmykelse, et tegn på underkastelse der bedriftsherrene kunne skalte og valte som de ville. Men i bunnen for det hele lå det nok oppdemmet sinne og misnøye gjennom mange år.

– Historien er sterk og det forhatte slavemerket gjorde vi om til vårt eget hedersmerke. Jeg har hatt gleden av å være med på å dele ut utmerkelsen til samfunnstopper som tidligere LO-leder Yngve Hågensen, sier Kjell Basse Lund

Snakker med alle

– Svein Spjelkavik kom som et friskt pust til Kobberløpet 2016 med masse kunnskap om det å lage store arrangmenter. Han er mannen bak Rock Mot Rus på Andøya, samt fenomenet «Framsnakking». Svein har med sitt lune gode vesen, positivitet, sitt store engasjement og fantastiske entusiasme for Kobberløpet, gitt oss god veiledning og gode råd for hvordan Kobberløpet skal håndtere alt innen media og markedsføring. Han dukker opp i kulissene hvert eneste år, og er med på å gjøre Kobberløpet til et enda bedre arrangement. Han har også ervervet seg meget stor kunnskap om Sulis som også varmer alle Sulishjerter. Alle som som kommer i kontakt med Svein blir glad i han, og vil aldri glemme han med Islandsgenseren som gikk rundt og smilte og snakket med alle. Vi er skikkelig stolte av å ha han med på laget. Han er den største Kobberløpsamasadøren nord for Sulis, sier Mona Mosti, daglig leder i Kobberløpet.

Skaffet stjerner

– Benn Eidissen er mannen som klarte det vi trodde var umulig, å få verdens beste skiløpere til å delta på Kobberløpet i 2016. Han var den som på et besøk på Svalbard startet det hele med sitt møte med Niklas Dyrhaug og Eldar Rønning der oppe. Han hadde da lagt merke til vårt mål om 1.000 deltakere i 2018, og det syntes han var skikkelig bra. Siden har han overrasket oss mer og mer for hvert år med flere løpere fra nord og sør. Hans engasjement og glede for Kobberløpet er rørende. Benn har deltatt i Kobberløpet i 15 år, og vi vet at det betyr noe helt spesielt for han å gå på ski i Sulisfjellet og å delta på vårens vakreste skieventyr i nord. Hans aktive deltagelse gjennom hele året rundt Kobberløpet gjør at vi hele tiden er på jakt etter forbedringer og nye ting å ta tak i slik at rennnet utvikler seg i positiv retning. Den energien som Benn gir oss er helt enestående – det ville aldri blitt 1200 deltakere på startstreken uten den. Vi er stolt over å ha Benn Eidissen med på laget og i styret til Kobberløpet.

Ga oss tro

– Geir Wenberg har vært med som hovedsponsor og stor entusiast helt siden 2015. Han var positiv og virkelig glad da vi i 2014 kom og fortalte om våre planer for å ta Kobberløpet videre og at vi satset stort mot jubileum i 2018. Hans engasjement i Kobberløpet er meget stort og han er en viktig bidragsyter også med kompetanse og gir oss konstruktive tilbakemeldinger. Hans trygge og ekte engasjement for Kobberløpet er rørende. Dette gjør at vi kan utvikle oss til å bli Nord-Norges beste skirenn. Geir har også bidratt til å få store skiløpere til Sulis – og det setter vi meget stor pris på. Geir var en av de som gjorde at vi turte å si at vi hadde som mål å få 1.000 deltakere på startstreken i 2018. Det å ha Geir med på laget da var avgjørende for at vi turte å satse såpass stort som vi gjorde da.

Geir sin mor er fra Sulis, dermed regner vi også Geir som sulisværing. Det var stort for oss da Geir sa ja til å sitte i styret i Kobberløpet, sier Mosti.

Røtter i Sulis

Lars Arve Jakobsen var også en av de som trodde på oss i 2014. Vi ble tatt varmt i mot på hans kontor på City Nord sammen med Monika Moen. Cato og jeg la fram våre planer og Lars Arve sa ENDELIG – dette hadde han stor tro på, for også han er en stor fan av Kobberløpet, og han har også sine røtter i Sulis. Lars Arve vil for Sulis og Kobberløpet være en viktig aktør for videre utvikling her oppe både for rennet og lokalsamfunnet her. Det satses nå på ny Prix-butikk i Sulis som vi setter stor pris på. Hans engasjement for Sulis er meget stort - også han har hentet store stjerner til rennet. Alltid positiv og meget engasjert – dette gjør at vi også tør å satse og vi vet at vi har verdens beste samarbeidspartnere i ryggen på det vi gjør. Lars Arve har vært med på å gi oss alle i Sulis trua på at vi kan hvis vi vil, og at sammen står vi sterkere. Vi er stolte av å ha Lars Arve med på laget, sier Mona Mosti.

En stor ære

– Jeg setter umåtelig pris på tildelingen av slavemerket. Det er naturligvis en stor ære. Jeg ble både overrasket og glad da Mona Mosti leste opp navnet mitt. Med tanke på den sterke historien som er knyttet til slavemerket blir jeg rørt og stolt over å få en slik høythengende utmerkelse, sier Lars Arve Jakobsen, fra Bodø. Jacobsen er direktør hos Coop Nordland, en av Kobberløpets hovedsponsorer.

Stolt

– Når jeg ser hvem som har mottatt denne hedersbetegnelsen tidligere blir jeg stolt og ydmyk. Takk til alle som ser verdien i det vi prøver å få til med Kobberløpet, sier Geir Wenberg, Bodø, direktør i Salten Aqua.

Ydmyk

– Dette gjør meg ydmyk. Jeg har ikke ord for hvor takknemlig jeg er for denne utmerkelsen. Den sterke arbeiderklassehistorien som Kjell Basse Lund fortalte om før utdelingen gjør dette ubegripelig stort og følelsesmessig særdeles sterkt for meg. Dersom jeg, teoretisk sett, hadde måtte velge mellom slavemerket og en Kongens fortjenstmedalje, ville jeg valgt slavemerket. Det sier jeg på tross av at jeg er monarkist og en stor tilhenger av vår konge, sier Benn Eidissen fra Bodø. Benn Eidissen er daglig leder hos Eidissen Consult, en av Kobberløpets hovedsponsorer

Oldefar bakte brød i Sulis

– Jeg skulle ønske at mor min hadde levd fortsatt, og fått oppleve at jeg fikk slavemerket. Min oldefar Lauritz Skagen var baker i Sulis da slavemerket ble forsøkt innført. 1907 ble imidlertid et tungt år for min oldefar og hans kone Anna, av helt andre grunner. Torsdag 2. mai, dagen etter at arbeiderne i Sulis marsjerer i førstemaitog for aller første gang får Anna og Lauritz ei datter. Lille Aagot overlever ikke 1907. Hun dør bare sju måneder gammel, i november. Lauritz og Anna flytter etter dette til Andøya. Der får de på nytt ei jente. Også hun gir de navnet Aagot. Aagot klarer seg gjennom barneårene, men dør som 24-åring i 1933. Da deres eldste sønn Sverre får sin første datter, fem år senere, kaller han henne opp etter sine to lillesøstre. Ågot blir min mamma. Lille Aagot ligger i en umerket grav på den gamle kirkegården i Sulis, sier Svein Spjelkavik fra Dverberg i Andøy. Spjelkavik er daglig leder i reklamebyrået God Strek på Andenes, som har jobbet for og med Kobberløpet siden 2015.

(Pressemelding)

annonse