Sport

Svein Rist hyllet i Lødingen

Svein Rist hyllet i Lødingen

Mandag ettermiddag møtte Svein Rist opp i Lødingenhallen som så mange ganger før, for å hjelpe til med «noe», trodde han.

En overrasket Rist ble derimot møtt med et stort rungende «APRIL», da han ankom de mange barn og unge som stod klar og ventet på han.

Jim Myrland tok så ordet og ønsket hedersgjesten velkommen. Videre fikk Svein Rist forklart at grunnen til at han var tilkalt var ikke for å hjelpe til med noe denne gang, men for at håndballgruppa hadde lyst til å gjøre litt stas på den avtroppende lederen etter mange år i virket. Egen sang laget til den populære ildsjelen ble også fremført av de mange fremmøtte.

Tale til Svein

– Svein og Marit kom til Lødingen for 33 år siden og du engasjerte deg stort sett med én gang i idrettsmiljøet i Lødingen. Du gikk inn i idrettslaget og engasjerte deg stort i fotballgruppa.

Håndball ble du nesten tvunget inn i for 23 år siden da Marit plutselig kom hjem og sa at du nå var med i styret i håndballgruppa. Og det var jo for at deres datter Cathrine hadde begynt å spille håndball, sa Myrland

– Og du har vært en del av styret i håndballgruppa i disse 23 årene, mesteparten av tiden som leder. Du har virkelig vært en primus motor for håndballen i Lødingen i alle disse årene. Ikke bare har du vært fullt engasjert i styret, men du har også vært dommeransvarlig i Lødingen håndball i mesteparten av disse årene. Du har sørget for at kampene er blitt dømt og samtidig sørget for å utvikle nye dommere, forteller Myrland.

– Så lenge vi kan huske, så har du også vært primus motor for gjennomføringa av nissecup både for håndball og fotball, og hatt full kontroll på administreringen av hallfestene.

– Uten at det kan regnes nøyaktig ut på papiret, så kan vi trygt si at du har brukt enormt med tid og krefter, ikke bare for at du syns det er artig og at du brenner for det, men for at andre skal ha et fritidstilbud. Jeg vet bare selv hvor mye tid og krefter det går med på å være trener, så jeg kan bare tenke meg hvor mye du faktisk har brukt. Det står enorm respekt av det du har gjort og det står enorm respekt av ho Marit som har latt deg få lov til å bruke tiden på det du har brent så for. Så det rettes en stor takk til henne!

Se dette bildet i full størrelse
Elin Standal - Svein Rist Svein og Marit Rist.

Svein Rist: Svein og Marit Rist.Foto: Elin Standal

«Alle skal med»

– Du har hele tiden vært opptatt av at «Alle skal med», og det å ha det morsomt på banen er noe du har fått brent inn i veggene her i hallen, og det er vanskelig å komme med motargumenter på dette.

«Det viktigste er jo faktisk at alle er med og at vi har det artig». Du har helt rett! Det er jo det som er poenget!

– I tillegg så er du jo en rolig og sindig fyr, også som dommer. Men av og til er du litt for rolig, og det er ikke bestandig det er samsvar mellom prioriteringene dine som dommer ute på banen og oss som trenere på benken. Det har jo skjedd noen ganger at vi som trenere har vært stresset for at det har vært lite tid igjen av kampen. Samtidig har du stoppet spillet for å forklare en spiller, gjerne på motstanderlaget, reglene for brøyt, skritt, og så videre, samtidig som klokka tikker og går. Da kan det faktisk koke litt på benken ja.

Se dette bildet i full størrelse
Rita Pettersen Tolnes - Svein Rist Mange kaker var laget i forbindelse med overraskelsen, og hedersgjesten selv stod for serveringen.

Svein Rist: Mange kaker var laget i forbindelse med overraskelsen, og hedersgjesten selv stod for serveringen.Foto: Rita Pettersen Tolnes

7. far i huset

– Selv om du har gitt deg i styret I håndballgruppa, så gir du deg jo ikke helt med håndball. Du skal fortsatt være dommeransvarlig, noe vi er veldig glad for.

Og det er vel ingen som har tro på at du vil slutte helt å engasjere deg i håndballen. Du blir vel som en 7. far i huset som vil komme med meninger og bidra der du ser det blir nødvendig.

– Til slutt vil jeg på vegne av alle spillerne, trenerapparatene, styret og alle som er med på å bidra for håndballen i Lødingen si tusen takk for det enorme bidraget og engasjementet du har gitt til Lødingen Håndball i alle disse årene.

– Jeg vil ikke undervurdere de som kommer etter deg, men det er ingen tvil om du har vært ekstremt viktig for håndballen i Lødingen og at du setter dype spor etter deg, avsluttet Jim Myrland før det ble skålt i kaffe og brus for hedersgjesten.

For ordens skyld: Svein Rist er mangeårig journalist for Bladet Vesterålen, med ansvar for dekning av Lødingen kommune.