Grunnstøtte på Andenes

MS Svealand på rek i havna.

MS Svealand på rek i havna. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Godsskipet M/S Svealand gikk på grunn i Andenes havn tirsdag kveld.

DEL

Det 62 meter lange godsskipet M/S Svealand kom seg løs av grunnen uten større skader da sjøen flødde.

Til alt hell blåste vind og vær slik at skipet kom flott ved egen hjelp, deretter ved assistanse av redningsskøyta Knut Hoem. Ifølge folk på stedet er det vinden å takke at skipet kom løs, før redningsskøyta satte sleper og tok kontroll på skipet.

Politiet fikk melding om grunnstøtinga kl 23.20. Ifølge meldinga er det ikke kommmet noen alvorlig skade på skipet.

Kystrute

Svealand er et cargo-/containerskip med dødvektkapasitet på ca. 1900 tonn, som går i rutefart på norskekysten, mellom Stavanger i sør og Tromsø i nord, for rederiet Eidshaug, der blant annet Sortland står på den faste seilingslista. Det gjør derimot ikke Andenes.

Saltfisk

– Vi skulle inn og hente saltfisklast ved leilighet, forteller daglig leder Einar Eidshaug i rederiet.

Til Bladet Vesterålen forteller han at uhellet skjedde helt på fjære sjø og uten fart på skipet. Grunnstøtinga skjedde for enden av en molo som skjermer mot storhavet.

Da sjøen flødde kom skipet flott. Samtidig ankom RS Knut Hoem, og kunne trekke havaristen unna moloen og i litt rommere farvann, slik at skipet kom inn til kai uten ytterligere skader.

Blir liggende

Skipet blir uansett liggende til myndighetene har gransket skadene og eventuelt gitt klarsignal for lasting av saltfisken fra Framnes og fart videre. Alternativt bærer det på verksted for utbedring.

– Dykker fra RS Knut Hoem har fotografert skroget undervanns som et første grunnlag, sier Eidshaug.

Disse bildene viser blant annet skade på propell.

Redningsselskapet opplyser at Knut Hoem ble tilkalt fra Myre, da Dagfinn Paust, som ellers stasjonerer på Andenes, er på verksted.

(Saken er oppdatert)

Tok du bilde? Send det til oss!

Artikkeltags