Kvinnen ble umiddelbart etter skyteepisoden pågrepet av politiet, og senere siktet for medvirkning til hendelsen. Siktelsen ble senere frafalt.

I nesten sju måneder bodde hun som nærmeste nabo til lensmannskontoret i Andøy, uten å bli tatt inn til politiavhør om hendelsen natt til 1. august.

– Vanskelig å få fatt i

– Hun var veldig vanskelig å få fatt i, trass i at hun bodde vegg i vegg med kontoret. Ett avhør av henne ble påbegynt, men ikke fullført. Jeg hadde også telefonisk kontakt med henne én gang, da hun ville ha en slags bekreftelse på sin situasjon den tiden hun oppholdt seg i Norge. Etter det svarte hun ikke på den telefonen, sa politiførstebetjent ved Andøy lensmannskontor, Yngve Isaksen Wiik, som hevdet det var blitt gjort en rekke forsøk på å få fatt i henne.

Kvinnen oppholder seg nå i Sverige, og ble så sent som mandag kveld stevnet som vitne i rettssaken. Men det er foreløpig uklart om hun kommer til å stille.

Krever utsettelse

Forsvarer Øistein Schjønsby krever at rettssaken blir utsatt inntil det er mulig å få henne i vitneboksen.

– Hun er et meget viktig vitne, og jeg mener at det vi gjør her er bortkastet dersom hun ikke dukker opp, sa Schjønsby i retten.

I løpet av onsdag ble det gjort flere forsøk på å komme i kontakt med henne og politiet i byen der hun oppholder seg, uten å lykkes.

Torsdag fortalte aktor Erik Thronæs at det er gjort nye, gjentatte forsøk på å få fatt i vitnet, men at det ikke har lyktes.

– Vi opplever at hun forsøker å unndra seg sin vitneplikt, og det er ikke anledning å pågripe henne i Sverige for å føre henne til Norge og vitneboksen her. Derfor håper vi at det skal bli mulig å få henne avhørt i Sverige. Dersom det ikke lykkes nå, kan vi forsøke å få det gjort innen et par uker, og så komme tilbake og ta prosedyrene etter det, sa Thronæs, og fikk støtte hos sorenskriver Roll.

Rolig og behersket

Den tiltalte i drapssaken på Skogvoll sør for Stave i Andøy ble beskrevet som rolig og behersket da han var i kontakt med politiet drapsnatta.

Les mer om drapssaken i Bladet Vesterålen fredag 16. mai, eller PDF-utgaven samme dato.