Nanosatellitter fra Andøya

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det kan bli utskytning av nanosatellitter fra Andøya Rakettskytefelt i framtida.

DEL

Andøya Rakettskytefelt, NAMMO Raufoss og Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller er i disse dager i full gang med en utredning om hvorvidt det er teknisk gjennomførbart, sikkerhetsmessig trygt og økonomisk forvarlig å skyte ut pico- og nanosatellitter fra Oksebåsen fra 2020.

– I dag må nanosatellitter haike med vesentlig større satellitter. Dette fordi det ikke finnes utskytningstjenester dedikert slike små prosjekter i dag, skriver skriver Andøya Rakettskytefelt i ei pressemelding.

ESA-ønske

Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) har uttalt at de ønsker et slikt anlegg i Europa i årene som kommer. Da er Andøya Rakettskytefelt et helt naturlig alternativ.

– Vi har en perfekt plassering ut mot havet og anlegget har 50 års erfaring med oppskytning av vitenskapelige raketter i alle størrelser, skriver ARS.

– Lavere baner

En slik dedikert utskytningstjeneste for pico- og nanosatellitter fra Andøya vil ifølge pressemeldingen kunne bidra til å løse to store problemer sett i forhold til dagens løsning:

– Man vil kunne tilby utskytning på et bestemt tidspunkt til en bestemt bane, uavhengig av kravene til en en mye større satellitt som også vil kunne bli forsinket med ett år eller mer.

– Man vil også kunne sette slike små satellitter inn i mye lavere baner enn dagens løsninger kan tilby. I dag vil de fleste slike nanosatellitter havne i baner fra 600 km og oppover. Dette betyr at de blir der oppe i mange år, lenge etter at de har stoppet å fungere og bidrar dermed negativt til opphopningen av romsøppel.

Leder utredningen

Den pågående utredningen, som er støttet økonomisk av Nordland Fylkeskommune, ledes av markedssjef Kolbjørn Blix Dahle ved ARS. Den skal være fullført i løpet av sommeren 2013.

Blir den endelige konklusjonen positiv er planen å foreta første utskytning av pico- og nanosatellitter fra Europa rundt 2020 – fra Andøya Rakettskytefelt.

Artikkeltags