Seppola har siden årtusenskiftet hatt en fascinasjon for ildskulpturer. Hun har drømt om å arrangere ildfest heime i Andøy, og nå skal drømmen realiseres.

Ildfesten er nemlig et av de nye innslagene i Nordlystfestivalen, som går av stabelen 10. til 14. februar.

Dette skjer

Lørdag 13.februar er det duket for et arrangement litt utenom det vanlige:

– Da får du blant annet oppleve ildsjonglering av elever fra Risøyhamn skole. De skal opptre sammen med den anerkjente sirkusartisten Raul Vargas Torres fra Colombia. Det blir også visning av ildskulpturer som lokale aktører har laget dagene i forveien under kyndig ledelse av Norges fremste ildskulptør, Tor-Bjørn Gundersen. Han har med seg en dyktig medhjelper i Kai Bårdsen, sier Seppola.

– Det blir også et vikinginspirert marked. Det vil også være salg av kaffe og kaker samt varm mat inne på kafeen. Og så er baren åpen hele kvelden, opplyser hun.

På markedet vil du blant annet finne Kim Holte.

– Hun lager vikingdrakter, smykker og andre spennende produkter. Utflytta andværing Benny Høynes skal stille ut flere av bildene sine, og Gunnhild Paulsen fra Sigerfjord kommer med flotte tovaprodukter. Det jobbes også med flere. Om noen kan tenke seg å ha salgsbod på markedet er det bare å ta kontakt, sier Seppola.

Starter torsdag

Hennes fascinasjon for ildskulpturer startet som nevnt tidlig på 2000-tallet. Da var hun med på å starte opp et sirkusprosjekt i Havøysund.

– Her på Marmelrkoken har vi alt for å skape noe veldig spesielt. Vi har ei svær mark med god plass til flere skulpturer, og vi har mørket. Det bør jo være mørkt for å få en best mulig opplevelse av skulpturene, sier Seppola.

Hun har fått 10.000 kroner i støtte fra Andøy kommunes næringsfond til å forberede ildfesten, som blir svært innholdsrik. For det er ikke bare på selve showet lørdag 13. februar det blir aktivitet på Marmelkroken.

– Torsdag 11. og fredag 12. februar blir det workshop. Da skal Tor-Bjørn Gundersen lære påmeldte deltakere å lage ildskulpturer. Samtidig skal elever ved Risøyhamn skole kurses i ildsjonglering, og resultatene av disse begivenhetene får publikum se i arrangementet lørdag 13. februar, sier Seppola.

Hun ser fram til et av de store høydepunktene, som er brenninga av skulpturene.

– Det blir ikke pyro og smell, men en stor opplevelse. Jeg håper virkelig at folk kommer for å få med seg dette, og at de får samme opplevelse som jeg har fått tidligere. Her snakker vi øyeblikkets kunst på sitt beste. Når ildskulpturen er brent opp er det ingenting igjen – du sitter kun igjen med opplevelsen, sier Seppola.

Internasjonal ildfest?

Seppola sier at ildfesten kan være starten på noe stort i Andøy. Hun har lyst til å ta det hele et steg videre – og betegner dette som et pilotprosjekt.

– Drømmen er arrangere en internasjonal ildfest på Marmelkroken, sier Seppola.

Tidligere har Marmelkroken vært vertskap for VM i Highland Games, så det er ikke første gang det jobbes mot noe stort i den lille bygda Bø på vestsida av Andøy kommune.

– Målet er i alle fall en større happening neste år. Først skal vi imidlertid lage et flott arrangement under Nordlyst. Så skal vi ha ei grundig evaluering. Det er viktig å få tilbakemelding fra folk, og jeg håper jo at dette er noe som faller i smak, smiler Seppola.

Til workshopen hvor man lærer å lage ildskulpturer er det forhåndspåmelding. Påmeldingene strømmer inn, men det er ennå noen ledige plasser.

– Jeg håper at noen som melder seg på blir bitt av bassillen, slik som jeg har blitt. Jeg vil gjerne ha alliansepartnere som kan være med på å skape noe magisk på sikt, sier Seppola.