Et år til: 2022 blir siste året elbiler er fullt fritatt fra moms. Foto: NAF

2022: Siste året for å kjøpe helt avgiftsfri elbil

Politikerne har lenge ønsket å innføre moms på de dyreste elbilene.

– Momsen kommer, men det kommer ikke til å gå fra avgiftsfritak til 25 prosent på et år. Regjeringen har lovet og varslet moms på den delen av beløpet for en elbil som overstiger 600.000 kroner, så det må vi regne med fra 2023, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Helt momsfri er elbiler imidlertid ut hele 2022, og det er siste sjanse for en elbil uten avgifter, sier han.

I en pressemelding fra NAF sier Braadland at når momsen først skal innføres for elbiler er det greit at man venter til neste år, og tar de dyreste bilene først.

– 2022 hadde vært for tidlig, med tanke på at utvalget må opp og prisene enda mer ned før vi kan snakke om at elbilen er fullt ut konkurransedyktig, sier han.

Braadland advarer likevel mot at noen få bilkjøpere risikerer å få en momssmell på en bil de bestiller i 2022 på grunn av leveringsproblemer på en del modeller i høst. Om dette fortsetter langt inn i 2022 kan man altså risikere at en elbil som er bestilt i 2022 ikke leveres før i 2023.

– Det er momsreglene på det tidspunktet du får bilen som gjelder, ikke når du bestiller den, advarer Braadland.

Han råder folk som bestiller ny bil i 2022 om å bruke bilbransjens standardkontrakt, som gir rett til å heve kjøpet om den samlede prisøkningen blir større enn seks prosent.