Velger utradisjonelt: Kristine Stavøy mener at man ikke trenger å velge tradisjonelt. Foto: Svein Arne Nilsen

Kristine (17) har mor som er sykepleier – og fant fort ut at helsefag ikke var noe for henne

ØKSNES: Kristine Stavøy (17) trives bak rattet på tunge anleggsmaskiner.

Utenfor verkstedet og administrasjonsbygget til Staven Grus på Myre vasker hun en traktor. Smilet forteller at hun trives.

Hun er i gang med første året på teknologi- og industrifag. Én dag i uken er hun utplassert i familiebedriften Staven Grus. Der får hun prøve det hun har tenkt å ha som fremtidig yrke, nemlig maskiner og utstyr.

– Du vet, når man er vokst opp med en far i anleggsbransjen, så blir man jo påvirket.

– I oppveksten fikk jeg være med ham på jobb. Jeg synes det virket veldig interessant og begynte å tenke på om dette kunne være en jobb for meg. Jeg har også hatt sommerjobb i bedriften og har fått ganske god oversikt over hva de jobber med her, sier hun.

Da hun skulle søke seg inn på videregående skole, bestemte hun seg for å søke på ei utdanning som kvalifiserer til å jobbe i familiebedriften.

Trives: Kristine Stavøy storkoser seg bak rattet i tyngre kjøretøy. Foto: Svein Arne Nilsen

Sertifikat

Hun har allerede fått traktorsertifikat og trives godt bak rattet. Hun håper at hun etter hvert skal bli kvalifisert til å føre andre anleggsmaskiner.

Med ei mor som er sykepleier fant Kristine fort ut at helsefag ikke var noe for henne.

– Jeg er ikke så opptatt av å velge tradisjonelle kvinneyrker. Jeg mener at man kan velge noe som er utradisjonelt og det man har lyst til å jobbe med.

Tar videre utdanning

Til neste år skal hun søke seg inn på Vg2 anleggsteknikk. Da kan hun få sertifikat for hjullaster, gravemaskin og andre anleggsmaskiner.

– For meg er det viktigste å ha en jobb som man er interessert i og som man trives med. Jeg opplever at å jobbe med anleggsmaskiner er både spennende og variert, sier 17-åringen.