Kø: Det var lange køer hos Bunkers Oil i helga. Kundene strømmet til bensinstasjonene i Bø fra store deler av Vesterålen. Foto: Mareno Leonhardsen

Priskrig i Bø gir drivstoff-kø

BØ/SORTLAND: I helga var det kø ved pumpene i Bø. Årsak: omtrent halv pris på drivstoff sammenlignet med andre steder i Vesterålen. Men nå kan moroa være over for kundene.

Lasse Marthinussen på Sortland forteller at det i helga utviklet seg drøye prisforskjeller på drivstoffet, da literprisen på diesel lå under ti kroner i Bø – omtrent fem kroner lavere enn prisen på Sortland.

– Utviklinga med lave priser i Bø har pågått over tid, men i helga nådde prisforskjellen mellom Bø og Sortland nye høyder, sier Marthinussen.

Han opprettet gruppa «Bensin- og dieselpriser i Vesterålen og omegn» på Facebook, med mål om å skape mer konkurranse i Vesterålen.

– I Bø er det nå en reell konkurranse, der det går nedover med prisen. Der har både Yx og Bunker Oil betydelig lavere priser enn ellers i regionen. Her bør forbrukerne følge godt med, sier Marthinussen.

Og det gjør de. Han forteller om folk som kjørte både fra Myre og Sortland for å fylle opp tankene i Bø i helga.

– Det sparer de flere hundre kroner på. Nå er det kø ved pumpene i Bø, og jeg vil håpe at de andre bensinstasjonene i Vesterålen lar seg inspirere.

– Høye drivstoffpriser svir i pengeboka. De med dårlig råd får større problemer, fordi transportbehovet er der uansett om bensinen er billig eller dyr. Sortland bør ta rollen som regionsenter og forholde seg til hele omlandet, mener Marthinussen.

– Enorm trafikk

Kenneth Paulsen driver butikken på Straume som ligger i tilknytning til Bunker Oils pumper.

– Trafikken i helga var enorm, og det var veldig artig. Kundene kom fra hele regionen, sier han.

– Det drypper på deg og butikken din også?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, det gjør det jo. Søndagene har jeg stengt, men lørdag var det bra med kunder.

Bunker Oil er en automatstasjon, i likhet med Shell på Sortland, og det er akseptert at de har lavere priser, ifølge Paulsen.

– Setter Yx ned, setter Bunker Oil ned. Det er sjelden det starter motsatt, mener han.

– Noe har skjedd i Bø

Arild Ulvestad hos Bunker Oil i Ålesund forteller at det som skjedde i helga i Bø var noe helt spesielt, som har med konkurransesituasjonen der å gjøre.

– Det er sånn i hele landet. Et par ganger i uka går prisene opp, og det er det man kaller listepris. Så starter prisene å falle – noen steder seinere enn andre steder. Noe har skjedd denne helga i Bø. Iallfall ble det en voldsom priskonkurranse der. Jeg kjenner ikke til hvorfor det ble sånn. Men Bunker Oil skal normalt ligge 20 øre under bemannede stasjoner.

Han har oppfattet det slik at det var Yx på Straume som startet med å dumpe prisen i helga.

– Det begynte fredagen: da var det standard, høye priser, og Yx Bø hadde 17,48 på bensin og 16,44 på diesel, som det var over hele landet da. Den ettermiddagen ble prisen satt ned med 1,50 kroner på Yx, og da hadde vi det gående. Da la vi oss under dem. På lørdagen gikk det veldig raskt nedover, hvert tidene minutt ei stund. På ett tidspunkt lå prisen på under 10 kroner literen på diesel, det var den fortsatt mandag formiddag, forteller Ulvestad.

– Setter opp prisen igjen

Men det koster å være med på priskonkurransen. Og nå vil ikke Bunker Oil være med lenger:

– Nå kommer vi til å sette opp prisen, for vi vil ikke lenger selge med tap. Fra mandag velger vi å se bort fra konkurransen. Vi kan ikke holde på sånn som dette, sier Ulvestad.

Han sier det koster for mye over tid å holde en priskrig gående.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ganske stor priskrig der ute, i forhold til andre steder. Det er over tid lavere priser i Bø, enn ellers i regionen der. Nå vil vi ikke være med på det lenger, sier han.

– Hva er det som er så spesielt i Bø?

– Det vet jeg faktisk ikke, sier Ulvestad.

– Måtte få påfyll

Ken-Hugo Larsen, daglig leder på Yx i Bø, er ikke helt enig i at det var de som startet prisdumpinga sist fredag.

– Vi fulgte bare konkurrenten, sier han.

– Hvem startet?

– Vi følger bare de prisene som er, og de dumpet prisen først.

Larsen kan fortelle om ei meget travel helg, med stor tilstrømming av kunder også i butikken. Og slik var det fortsatt mandag formiddag.

– Vi har fortsatt lave priser hos oss. Vi må bare følge markedet og være konkurransedyktig. Det var mye folk i helga, og vi gikk også tom for drivstoff og måtte vente på tankbilen for å få påfyll. Det gikk bra unna med pølser og det meste, sier en travel daglig leder.

Billigsalg: – Uversprisa på drivstoff, skrev Line Kristiansen på Facebook, til dette bildet som hun la ut søndag. Da hadde prisene hos Bunkers Oil i Bø nådd bunnivå. Foto: Line Kristiansen