Fergekø: På Bognes. Fulle ferger og lang ventetid er blitt den nye normalen i sommer. Flere reiser til Nord-Norge i sommer, bekrefter trafikktellinger som Statens vegvesen har gjennomført. Foto: Svein Rist

Tellinger bekrefter økt trafikk til Nord-Norge i sommer – så mye økte den over Saltfjellet

Økningen i trafikken over Saltfjellet i sommer er svært stor, bekrefter tellinger som Statens vegvesen har gjennomført.

Trafikktall fra vegvesenet bekrefter det du kanskje allerede har trodd: Det er mer trafikk enn vanlig på norske veger i år. Men likevel ikke alle steder.

Statens vegvesen har et stort antall tellepunkter for trafikk over hele landet. Her registreres trafikken kontinuerlig, og disse trafikkdataene blir fortløpende gjort tilgjengelig på Vegvesenets nettsider.

Mange steder er det en markert økning i trafikken i forhold til i fjor.

– Trafikktallene viser til dels store endringer fra sommeren i fjor, konstaterer Per Morten Lund, direktør for Transport og samfunn i Statens vegvesen, i ei pressemelding.

– Det er all grunn til å anta at det er et resultat av koronasituasjonen og de mange oppfordringene til nordmenn om å feriere i eget land dette året. Samtidig har det inntil nylig ikke vært mulig for utenlandske turister å komme hit. Økningen i trafikken over Saltfjellet er svært stor. Det er tydelig at det er spesielt mange som reiser til og fra Nord-Norge, sier Lund.

Sist uke ble det telt 31.369 kjøretøy på E6 over Saltfjellet, som er ei økning på 36 prosent i forhold til samme uke i fjor sommer. På E10 i Vestvågøy i Lofoten passerte 49.395 kjøretøy sist uke, en økning på 9 prosent fra samme uke i fjor, viser vegvesen-tallene.

Lund synes det er interessant at trafikken til Nordkapp ser ut til å være betydelig mindre i år enn i fjor.

– En nedgang på 36 prosent er overraskende mye. Det kan tyde på at de utenlandske turistene er mer opptatt av å oppleve Nordkapp enn det de norske turistene er.

Lund sier at det ikke er uventet at det blir kø når trafikken øker. Han ber trafikantene om å unngå å stresse, selv om trafikken går tregere enn den vanligvis gjør.

– Vi vet at når trafikken øker så øker også ulykkesrisikoen. Ta det med ro på vegen, vi vil at alle skal komme trygt frem. Hold køen, hold avstand og hold fartsgrensen. Ta gjerne en avstikker på en interessant sideveg. Og stopp og sov når det trengs, oppfordrer Per Morten Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trafikken på E6 forbi Svinesund har for øvrig gått ned med 76 prosent denne sommeren, viser trafikktellingene.