Time for time nærmer man seg kultursal, ungdomsklubb, kino, amfi og konsertscene i Bø. Dugnaden har pågått siden i sommer, og salen tar nå for alvor form.

1500 dugnadstimer må til, og en gjeng på 50 bøfjerdinger sper på hver uke, mandag til torsdag.

Kultursalen kan være ferdig allerede iløpet av november.

Geir går igjen

Geir Arne Eilertsen er en av gjengangerne på dugnad. Han har stilt opp siden dag én, kan dugnadsgjengen i Bøhallen fortelle i kaffepausen – en populær del av dugnaden.

– Joda, jeg har vel vært her, sier Geir til Bladet Vesterålen.

– Hvorfor gjør du dette?

–Dette blir jo et samlingspunkt i bygda. Vi får ordentlige kinoforhold, og mulighet for teaterarrangementer og konserter...

– Du er tobarnsfar. Tenker du litt på dem også når du stiller til dugnad?

–Det er klart jeg tenker litt på dem også. Jeg har vokst opp med bygdekino, og vil at ungene mine skal oppleve det samme. Nå får de i tillegg tilbud man tidligere måtte ut av bygda for å finne.

–Hva har du gjort mest av?

– Det har gått mest i snekring, forskaling, støyping av golv, varehenting... jeg er akkurat som poteten.

Bare hodet igjen

Du har kanskje sett plansjen av mannen fra havet som er i ferd med å bli rød? Han viser hvor mye av de 2,5 milloner kronene av egenkapitalen som er i havn. Nå er bare hodet igjen.

– I dag er 159 av 204 stoler solgt, i tillegg til at mange har gitt økonomiske bidrag, forteller prosjektleder Jan Andersen.

Men det frivillige arbeidet som legges ned i kultursalen i disse dager er en helt avgjørende forutsetning. Ingen dugad, ingen kultursal.

– Det er ikke særlig vanskelig å få tak i folk. Det er en enorm innsats som gjøres, sier Hege Bruun, koordinator for dugnadsarbeidet.

Dugnaden forgår i hovedsak mandag til torsdag om kvelden.

– Men vi kunne ønsket oss litt flere folk på dagtid. Hvis for eksempel pensjonister eller andre som har dagene fri har lyst til å hjelpe, så er det bare å dukke opp. Stig Krey er der hver dag og kan sette dere i arbeid, sier Hege Bruun.

Ingen filmrull i posten!

Blir de så ferdig i november? Går alt etter planen?

– Det er målet, og det ser ut til å holde. Litt avhengig av at ting går som det skal, selvfølgelig, sier Gundar Jakobsen, leder av byggekomiteen.

Arbeidet med det elektriske anlegget, rør, ventilasjon og det byggetekniske skjer parallelt. Inngangsområdet, toalettene, kiosk, garderobe, musikkrom og øvingsom har i stor grad tatt form.

–Snart begynner arbeidet i selve salen, forteller Gundar Jakobsen.

Gundar gleder seg

I 55 år har filmvisningene fore­gått på UL Breidablikk i Skagen, ikke langt unna den nye kultursalen.

Fram til 3. juli i år foregikk det på gamlemåten, med filmruller som kom i posten, pakket inn i gråpapir. Flakkende bilde, knitring og filmruller som måtte byttes midtveis i forestillingen hørte med. Gundar har sveivet igang bygdekinoen i Bø siden 1984.

Du har stått i billettluka, frivillig, hver søndag siden før jeg ble født. Hvordan opplever du å å være med på denne overgangen?

–Vi slipper for all ettertid å bale med store, tunge filmruller. Alt blir digitalt. Vi gleder oss mye til dette, ordentlig lokale, god komfort for publikum og bra lyd og bilde... Det er veldig spennende å få være med på dette, sier Gundar.