Fire kilowatt fra sola

Fyrhuldra Ellen Marie Hansteensen, Christian Heinlein i Rec og Morten Lykken Gaustad i Getec ved panelene.

Fyrhuldra Ellen Marie Hansteensen, Christian Heinlein i Rec og Morten Lykken Gaustad i Getec ved panelene. Foto:

Sola forsyner Litløy med fire kilowatt strøm på det beste, gjennom et digert panel i fjæra. – En drøm går i oppfyllelse, sier Ellen Marie Hansteensen på Litløy.

DEL

De 1.088 solcellene utgjør et digert panel i fjæra, som nå forsyner fyrvokterboligen med det meste av strøm. Rec sitt forsøksanlegg er et av de største i landet som ikke er tilknyttet kraftnett.

Bare når sveiseapparatet skal i bruk for å lage et verktøy til monteringa fyres dieselaggregatet i gang. Nå kan det endelig få pause.

– Det er fantastisk å være i gang med overgang til miljøvennlig energi. Dette er en stor inspirasjon i arbeidet videre, etter ei tid med stillstand på øya, sier Ellen Marie Hansteensen. Planen er å tilby et grønt reiselivstilbud på Litløy.

Avansert

Anlegget består av et digert panel på berget, en kontrollsentral med batteribank innomhus, inverter- og transformatorsystem som forvandler strømmen til 230 volt vekselstrøm, kraftkabler og signalkabler, og et system som styrer og overvåker det hele.

3,5 kW står viseren på. Anlegget yter fire, og lagrer strømmen.

Bakgrunnen for plasseringa nede ved sjøen er at solenergispesialisten Rec har montert anlegget som et forsøksanlegg i aggressivt miljø.
– Visuelt ville jeg ha valgt en annen plassering. Men det får komme seinere, sier Hansteensen, vel vitende om at hva som er pent komer mest an på øyet som ser.

Et behov

– Vi vurderte flere steder i Norge. Når valget falt på Litløy, er det litt artig at det dekker et faktisk behov, sier Christian Henlein.

– Vi skal kunne følge anlegget på dataanlegget i Oslo. Se hvordan produksjon og forbruk svinger, og lese feil. Vi skal også ha visuell overvåking av anlegget med kamera.

Fire mann har arbeidet med monteringa av anlegget sist uke.

Lagrer strøm

– Det er et helt system, ikke bare et solcellepanel, forklarer karene.

Videre framover skal Morten Lykken Gaustad i Getek planlegge energisparing og strømforsyning vinterstid, da solcellepanelene ikke gir særlig mye strøm hos oss:

– Batteribanken lagrer omlag 40 kilowattimer. Men selv med LED-pærer, sparepærer, gjenvinning og omtenksomt forbruk, har moderne hushold så mange store forbrukere at det kan være nyttig med noe som fyller ut, forklarer Lykken Gaustad.

Vind

– Gjerne også vindkraft. Så hvis noen vil prøve ut en mølle, er det bare å ta kontakt, sier en fornøyd fyr-eier.

Gaustad forklarer hvordan han vil utnytte og gjenvinne overskuddsenergi best mulig, både det som utvikles ved gasskoking og når et aggregat er i gang en sjelden periode.

Kystverket har tidligere erstattet fyret med LED-pærer og et lite solcellepanel. Seinere har de hentet strømaggregatene som sto i selve fyret med arbeidsmannskaper og helikopter. Igjen står et mindre aggregat i naustet.

Lønnsomt

Med enkle eksempler viser Christian Henlein i REC at solcelleteknologi er langt mer lønnsomt nå enn for bare få år siden.

– Dessuten uberørt av stigende strømpriser. Her på øya, hvor dieselaggregat i stor grad har vært strømkilde, er det spesielt gunstig. Vi vet at drivstoffprisene bare vil øke. I tillegg gir det en betydelig miljøeffekt.

– Dette er veldig gøy å være med på, sier Ellen Marie Hansteensen, og nyter stillheten over Keila.

Artikkeltags