Har gjort natt til dag: – Nå er skreien kommet for Bø

Foto:

BØ: Nå er en betydelig andel av fangstene skrei, får Bladet Vesterålen opplyst i Skårvågen i Bø. – Vi merket ei forandring forleden, sier skipper på Reinsbåen, Jan Fredriksen.

DEL

Jan Fredriksen driver fiskebåten Reinsbåen fra 1959 for Nykvåg, med Tom Kristiansen som mannskap. De to har snudd døgnet på hodet for å bringe best mulig fangst på land til mottaket. Ved 20-tida på kvelden legger de to fra kai med garnbåten.

Fredriksen viderefører arven etter bestefar, som først drev Reinsbåen sammen med tre av sønnene – blant dem Jan Fredriksens far.

Velholdt

Reinsbåen er like god som ny: rett nok forbedret med noe aluminium overvanns, og nylig har den fått et par nye planker og en hel del av tredekket fornyet hos brødrene Ingebrigtsen i Sørvågen, et arbeid til et par – tre hundre tusen.

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye. Kjerringa sier jeg kunne kjøpt ny båt for det jeg har kostet på den.

– Ja, kunne det ikke friste med en ny og flott båt?

– Denne gjør nok nytten et par år til – til jeg er 62, sier Fredriksen.

– Tror du at du kommer til å slutte i fiske da, spør vi, og merker at skipperen betenker seg på å svare.

Mannskapet mener den bør holde til også han kan pensjonere seg.

– Jaja, den holder godt i fire år til, slår Fredriksen fast. Han regner med dette er den eldste trebåten i fiske i Bø – i hvertfall av noen størrelse.

Natt blir til dag

Utover natta setter de og trekker garnlenkene til de har last – og de er klare til å levere straks bruket åpner på morgenen. Nå er det arbeid som gjelder, til sesongen er over for deres del.

– Fiskkjøperen forlanger god kvalitet, og det får vi på denne måten – ved å stubbe, sier skipperen.

Det forplikter å være leder i Nordland fylkes fiskarlag, som Jan Fredriksen er.

Fiskkjøper Jan Arne Skog i Skårvågen sier til Bladet Vesterålen at denne fisken er av det aller beste, og forteller at det er så god kvalitetsfisk som gjør at fersk torsk nå er etterspurt som aldri før i handelen.

Fangsten går direkte til pakking hos Aker Seafoods, og rett ut i markedet.

Dette er sjeldent flott garnfisk, og vi ser ikke en eneste skrei i fangsten som ikke er bløgget, naturlig nok.

I det siste har fangstene vært bra – og en dag litt bedre enn mannskapet synes er ideellt: – Det betyr litt last på dekk, men når bruket er satt, må vi bare ta det opp. Nær land og i godt vær går det an.

Reinsbåen fisker på ei grunnkvote uten ekstra kvotegrunnlag.

– Hvorfor skal vi sette oss i stor gjeld for å øke utgiftene? Vi lever bra av det vi har. Tre tusen kilo i snitt en måneds tid, så har vi tatt det vi skal, sier karene. Da kan de rette ryggen og puste ut.

Artikkeltags