Planter og skulpturer: Planter, blomster og sildrende vann er balsam for sjela for Jan Johansen i Alsvåg. Foto: Svein Arne Nilsen

Jan viet sju år til hagen: – Nå er det et fristed

ØKSNES: For noen betyr blomster og planter mer enn for andre. For Jan Johansen i Alsvåg er hagen et fristed der han senker skuldrene.

Kommer du på besøk til Jan Johansen og hans familie i Alsvåg, kan man ikke ane at det finnes en hage på eiendommen. Det er først når man kommer bak huset at man kan se at det her er lagt ned et betydelig arbeid i planter, blomsterbed, skulpturer og små fontener med vann som sildrer.

Mye grønt: I hagen hos familien Johansen er det mye grønt. Foto: Svein Arne Nilsen

Mange typer liljer

– Dette er et prosjektet som startet for snart 20 år siden. Da vi begynte arbeidet var det mye plen på denne siden av boligen. Vi bestemte oss for at vi ønsket ikke å ha plen som skulle klippes jevnlig. Vi ville heller ha en hage med mange grønne planter.

– Det har tatt oss sju år med arbeid for å få det slik som det er nå, sier Johansen, mens han vandrer rundt og forteller om det arbeidet som han og familien har lagt ned, og om hvilke materialer de har brukt. Planter som man finner særlig mange forskjellige typer av i denne hagen, er liljer.

Favoritt: Hostaer er av favorittene til Jan Johansen. Foto: Svein Arne Nilsen

Det er brukt mye naturstein og tre for å lage blomsterbed og installasjoner slik at plantene skal få god vekstvilkår. Litt nedenfor hagen er det bygd en platting der det står bord og stoler. I et lite tilbygg er det et lite grillkjøkken. Der kan de lage mat og sitte utendørs og nyte et måltid og samtidig ha god utsikt til hagen.

Mye naturstein: Planter og blomster er omringet av mye naturstein. Foto: Svein Arne Nilsen

Balsam for kropp og sjel

– Dette er vårt fristed samtidig som det er vår grønne lunge. Her kan vi sitte skjermet og ha familie og venner på besøk. Dette er stedet der jeg senker skuldrene og føler at jeg virkelig kan slappe av. Da kjenner jeg på luktene fra plantene, på lydene fra naturen og ikke minst hører at vannet sildrer fra noen av fontenene vi har i hagen. Det er balsam for kropp og sjel. Det er verdt hver eneste krone og hver eneste arbeidstime, sier Johansen.