Kjempenhøy: Grete Nyborg, Arnulv Steinsvik, Grethe Sedeniussen, Arnt Ivar Arntsen og Kyrre Kinn foran byggetrinn 1, der leilighetene de har kjøpt skal være. Foto: Hakan Sakalli

– Vi ser fram til å flytte hit

SORTLAND: Det gjenstår kun tre ledige leiligheter i første og andre byggetrinn på Kjempenhøy-prosjektet, og snart legges trinn tre ut for salg. – Vi ser fram til å flytte inn, sier kjøperne i første trinn.

Kyrre Kinn, Grete Nyborg og Grethe Sedeniussen og Arnt Ivar Arntsen har kjøpt leiligheter i det første byggetrinnet på Kjempenhøy-prosjektet på Sortland. Det er Steinsvik hus og entreprenør som bygger ut prosjektet, som skal bestå av fire frittstående bygninger, uteområde og parkeringshus.

– Vi tar sikte på innflytting i første og andre byggetrinn rundt årsskiftet, sier Arnulv Steinsvik.

Fra ett Steinsvik-hus til et nytt

Grethe Sedeniussen og Arnt Ivar Arntsen bor i Aspåsveien i Vestmarka på Sortland, og når de flytter inn i Steinsvik-bygget på Kjempenhøy, flytter de fra et Steinsvik-hus i Vestmarka.

– Huset vårt i Vestmarka er fra 1977, og det var Steinsvik som førte det opp. Vi har foreslått for Arnulv og bytte, men det var han ikke interessert i, fleiper Grethe og Arnt Ivar.

Det er flere årsaker til at de velger å selge i Vestmarka og flytte ned til sjøen. Nærhet til sentrum er en viktig grunn, som de deler med Kyrre Kinn og Grete Nyborg.

Kjempenhøy: Kyrre Kinn, Grete Nyborg og Grethe Sedeniussen og Arnt Ivar Arntsen har alle kjøpt leilighet i Kjempenhøy-prosjektet på Sortland. Foto: Hakan Sakalli

– Jeg har leilighet i Sørhamna nå, men vil nærmere sentrum. I dag bruker jeg bilen for å komme meg til sentrum, men det regner jeg med å slippe nå, sier Nyborg.

Hun mener det blir mer lettvint på alle måter når hun kommer inn i leiligheta på Kjempenhøy.

– Her skal vi ha alderdommen, slår Grethe og Arnt Ivar fast.

– Disse leilighetene er tilpasset hele livsløpet. Leilighetene er bygd som smart-hus, og er klar for en endring i livsløpet, sier Arnulv Steinsvik.

Mindre styr med leilighet

Kyrre Kinn har bodd 42 år i Vestmarka, og mesteparten i eget hus som han selv bygde i 1977.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjempenhøy: Bak mobilkranen ser vi det som skal bli byggetrinn to i Kjempenhøy-prosjektet. Foto: Hakan Sakalli

– Men det er ei tid for alt. Vi har både hytte og båt som vi bruker flittig i sommerhalvåret, og da vil vi slippe arbeid med vedlikehold og hage. Før var kona veldig opptatt av hagen, men det er mye arbeid, og det vil vi slippe nå.

– Det handler også om å slippe de unge til. For noen år tilbake var vi jevngamle vi som bodde i Oppslåttveien. Nå er det mest barnefamilier, og sånn skal det være. Jeg ser fram til at unge folk får ta huset vårt i bruk, sier Kinn.

Han ser også fram til å slippe arbeidet med snøen, men legger til at han har stortrivdes i Vestmarka.

– Men det har jeg full tro på at vi kommer til å gjøre på Kjempenhøy også.

Får være med i byggeprosessen

Alle leilighetene i de fire byggetrinnene får utsikt mot sjøen, og både Kyrre, Grete og Grethe og Arnt Ivar roser Steinsvik hus og entreprenør for måten de som kjøpere får anledning til å være med på å utforme leilighetene.

– Vi er veldig fornøyd med materialvalgene som er gjort. Det er skikkelig kvalitet på kjøkken- og baderomsinnredning, og fine golv, sier Grethe Sedeniussen.

Inne i leilighetene får også kjøperne velge interiørfarger, fra et utvalg farger.

– Vi liker også at det ikke er svalganger. Alle trappeløp er innendørs, sier Grethe og Arnt Ivar.

– Arktitektene NSW Arkitektur har gjort en fantastisk jobb. Det er jo et trekkfullt sund byggene står ved, så alle terrassene er glasset inn, med mulighet for å skyve glassveggene til side, forteller Arnulv Steinsvik.

Han sier det nå kun er tre leiligheter i byggetrinn én og to som ikke er solgt, og at det derfor ikke blir lenge til byggetrinn tre legges ut for salg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ser veldig fram til at alt står ferdig, med uteområdet og møteplassene, sier Kyrre Kinn.

Fra flere leilighetsbygg

Arnulv Steinsvik sier at det spesielle med dette prosjektet, er at det er mange kjøpere fra de andre leilighetsbyggene på Sortland.

– Det er kjøpere fra Steinbruddet, Sørhavna og Bakkelia som alle er fine leilighetsprosjekt. Hemmeligheten med Kjempenhøy ligger nok i at dette prosjektet er svært sentrumsnært. Det er tydelig at plasseringa og prosjektet i seg sjøl er populært, sier Steinsvik.

Han sier salget har gått langt over forventningene.

– Det er stor variasjon i størrelser på leilighetene, så her vil vi få alt fra barnefamilier til eldre, sier Steinsvik.

– Vi var på utkikk etter noe sentralt, og luktet ei stund på det nye Steinbrudd-prosjektet, men det trakk ut i tid, og dessuten er det ikke like sentrumsnært, sier Arnt Ivar Arntsen.

Grete Nyborg sier hun var litt usikker på om hun skulle slå til med kjøp av leilighet på Kjempenhøy.

– Men Arnulv overbeviste meg. Ingen andre enn han kunne ha solgt meg leilighet, sier hun.

Mye arbeid

Arnulv Steinsvik sier det nå jobbes med å sette opp parkeringshuset.

– Det er mye arbeid i grunnen før man starter med å reise selve bygget, men nå er grunnarbeid ferdig, og betong- og stålarbeid er ferdig på byggetrinn én og to. Nå gjenstår parkeringshuset, og når stål- og betongarbeid er ferdig der, starter vi med veggelementene, sier Steinsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har flere lokale entreprenører engasjert i arbeidet. Nor-Element, Ovik, SMT, Kristian G. Olsen, Bjørnar Lind, Kai og Anlegg og Bulldozer Maskinlag er alle i sving her, sier Steinsvik.

Fellesområde: Slik skal fellesområdet mot sjøen se ut. Illustrasjon: NSW Arkitekter/Steinsvik/Kjempenhøy)

Han har også samlet informasjon om navnet Kjempenhøy, som har lang historie.

– Det er to mulige opphav til Kjempenhøy-navnet. Det ene er at det kan være av tysk opprinnelse. Det andre er har opphav i et sagn, og handler om at høvdingene her dro til Langenes på jakt etter bruder. Mannfolkene på Langenes var ikke villig til å gi fra seg døtrene sine, og her nede på Kjempenhøy barket de sammen. Det sies at blodet fra de falne farget Sortlandsbekken rød i dagevis etterpå. Det er gjort funn her som antyder at denne historia ikke er helt usannsynlig, sier Steinsvik.