– Det er jo ikke det beste været nå, så jeg kan skjønne om folk blir bekymret. Men det er en øvelse, sier konstituert distriktsleder Håvard Solhaug i Sivilforsvaret.

Tirsdag og onsdag skal det nemlig foregå evakuerings-øvelse rundt om i Sortland kommune. For de berørte betyr det to ting.

For det første kan man få uniformert mannskap på døra om man bor i øvelsesområdene.

– Det er ikke snakk om å måtte si navnene på folk som er der – vi må ta hensyn til personvern. Man er heller ikke nødt til å forlate boligen. Men vi vil spørre hvor mange som er i boligen, så vi får registrert det i øvelsen, sier Solhaug.

Det andre man vil merke er sperreposter på vei inn i og ut av de berørte boligfeltene. Her vil mannskap fra Sivilforsvaret stoppe biler på vei inn og ut, og registrere hvor mange som drar inn i og forlater området.

– De som er involvert i øvelsen vil ha uniform og refleksvest på seg, sier Solhaug.

Man går ikke ut med hvilke områder det dreier seg om i forkant av øvelsen, for å sørge for at mannskapet ikke får forberedt seg for mye. Men folk som er registrert bosatt i berørte områder får en SMS i forkant, og noen av disse har allerede blitt sendt ut.

Sivilforsvaret skal gjøre den samme typen øvelse fremover i flere deler av Midtre Hålogaland distrikt – som inkluderer hele Lofoten, Vesterålen, Harstad og Ofoten.