– Har dommerne blitt enige? spørres det på utsiden av den stengte døra.

– De slåss litt fortsatt, kom kommentaren fra Torun Antonia Hansen inne i auditoriet. Ennå litt ventetid før ungdommene skulle få slippe inn igjen. Det var ikke lett for dommerne å bestemme seg i årets Gründeridol.

Tirsdag denne uka fant Gründeridol Vesterålen sted på Sortland. Ti ungdomsbedrifter – fem fra Hadsel og fem fra Sortland – konkurrerte om å få et fortrinn i arbeidet fremover.

Ungdomsbedriftene er stadig en del av den videregående utdanninga, spesielt for elever som tar handelsutdanning. I den sammenheng arrangerer Ungt Entreprenørskap årlig en konkurranse der elevene skal vise frem sine konsepter, og konkurrere om dommernes gunst.

– Tar tempen på tida

Det var altså tett i teten i år. Men til slutt gikk førstepremien til Sortland-bedriften «BYou» – kort for «be you», eller «vær deg selv».

– Vi har valgt en vinner som tar tempen på tida vi er inne i. Det handler om individualitet og identitet. Det var dagens beste presentasjon, og det var mange gode tanker om hvordan man skal ta forretningsideen ut i verden, sa dommer Marthe Hov Jacobsen.

Kvintetten i BYou jublet høyt – og de er godt motiverte til å gå videre. Deres plan er å selge dekorasjoner som folk kan bruke på skapene sine på skolen.

– Vi snakker maling, klistremerker og 3D-printede ting som klipses på utsiden av skapene, eller som kan henges på en knagg på innsiden. Du skal kunne ta av pynten, og den skal kunne følge deg videre, forteller Thea-Marlen Sætrevik – en av de fem VG1-elevene i bedriften.

Hun og medelevene i bedriften går VG1 salg, service og reiseliv. Da det var tid for å finne en idé til ungdomsbedrift, tenkte de på hvordan folk uttrykker seg i skolehverdagen.

– Vi vil få fram identiteten, og vise litt mer hvem vi er. Når det ser mindre kjedelig ut, gir det motivasjon til skolehverdagen, sier Sætrevik.

Elevene mener skap-dekorasjoner også kan hjelpe folk til å bli kjent med andre.

– For eksempel, om du viser frem en hobby og andre har den samme, blir det et felles samtaletema, sier Meriam Tadsse Tshaye.

Målet er å få til å selge det elevene planlegger i løpet av skoleåret. Så om alt går bra, kan det være at man finner dekorasjoner designet av Sortland-ungdommer på skap i Vesterålen i overskuelig fremtid.

Hjelp videre

I mellomtiden får både BYou og to andre ungdomsbedrifter ekstra hjelp. Førstepremien er to timer rådgivning i «digital synlighet» fra Nettrakett. Med andre ord hjelp til markedsføringen.

Andreplassen gikk til «Smart Soul» fra Hadsel videregående skole, som fikk skryt for å løse et problem man møter i hverdagen. De får to timer rådgivning til grafisk arbeid fra Deadline Media.

Tredjeplass gikk til Melbu-bedriften «Julekulen», som fikk skryt for å satse på gjenbruk og for å ha stilt med et produkt i en tid der kjøpekraften er sterk. De får konsulentbistand til å utvikle markedsplan – og ble også trukket til å være med på messe senere på året.

Også de som ikke vant fikk skryt av dommerne.

– Det var ingen ideer her som man ikke kunne gått videre med, sa Marthe Hov Jacobsen.