Da Arctic Race of Norway hadde målgang på Storheia på en av etappene i 2019 ble det sådd noen frø som spirte gjennom flere samtaler i årene etter.
Nå blir Arctic Sport AS en samarbeidspartner med idrettslaget og Storheia Arena. Målet er å gjøre Hadsel Maraton til en internasjonal begivenhet.
Over landegrensene
Bladet Vesterålen fortalte tidligere i mars at det tradisjonsrike løpet blir avlyst i år og skal komme tilbake i ny drakt i 2024. Det stille året skal brukes til å planlegge og markedsføre «nye» Hadsel maraton. Nå slipper de tre partene nyheten om hva som skal skje.
– Partene som nå starter et samarbeid, har tro på at løpet har et betydelig potensial ut over Norge, skriver de i ei felles pressemelding.
– Internasjonal toppklasse
Daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Sport tror Hadsel Maraton kan vokse seg stort.
– Med riktige organisatoriske og markedsmessige grep, ligger mye til rette for at vi kan etablere et løpsarrangement i internasjonal toppklasse her i Hadsel, mener Dybdal.
– Stor interesse ute i verden
Han mener løypetraseen rundt Hadseløya har naturgitte forutsetninger som gjør den til en unik maratontrasé.
– Samtidig skaper den fantastiske naturen i Vesterålen spektakulære kulisser. Gjennom Arctic Race of Norway har vi sett at det er stor interesse for dette i andre deler av verden, sier Dybdal i pressemeldinga.
Arctic Sport AS har ikke arrangert maratonløp før, men partneren deres, Amaury Sport Organisation, arrangerer Paris Maraton, som hadde 65.000 deltagere i fjor, foruten gigant-arrangement i andre idretter, som Tour de France og Rally Dakar.
Større ressurser
Partene i «nye» Hadsel maraton
Dette er de tre partene som skal samarbeide om å arrangere Hadsel maraton i nytt format:
• Arctic Sport AS er basert i Harstad, og er et nordnorsk eid selskap som jobber med planlegging og gjennomføring av idrettsarrangementer. Mest kjent er det internasjonale sykkelrittet Arctic Race of Norway. I tillegg arrangerer Arctic Sport AS skikjøringskonkurransen Andørja Freeride. Selskapet har som ambisjon å bidra til å utvikle andre spektakulære idrettsarrangementer i Nord-Norge. Det mener at Hadsel maraton passer svært godt inn i den ambisjonen.
• Stokmarknes Idrettslag ble stiftet i 1919 og har undergruppene fotball, ski, friidrett, all-idrett, terrengsykkel, og frisbeegolf. Hovedlaget har rundt 1000 medlemmer totalt, og har på dugnat bygd opp, utviklet og drevet blant annet rulleskiløype og langrennsløype, flerbrukshall og en ny 18-hulls frisbeegolfbane. Laget har egen tråkkemaskin. Stokmarknes IL vil bidra til fritidstilbud for barn og unge, og legge til rette arrangement og regelmessig aktivitetstilbud for alle. Laget ser på Hadsel Maraton som et fantastisk tilbud for løpere i regionen og en arena for å dyrke interesse for friidrett og lange løp i naturskjønne omgivelser.
• Storheia Arena er et prosjekt som skal være et verktøy for å nå et mål om økt bolyst og attraktivitet, aktivitet og trivsel i hele regionen. Målet er at fjellet og områdene rundt, skal være et samlingspunkt, og innholdet skal stimulere til bedre folkehelse gjennom tilrettelegging for ferdsel og aktiviteter tilpasset ulike funksjonsnivå og forutsetninger. Dessuten skal Storheia Arena bidra til å gjøre Vesterålen attraktiv for store arrangement, og er med i en strategisk samarbeidsavtale med Arctic Sports om å bidra med et frivillig nettverk til Hadsel maraton.
Hadsel Maraton er en årlig begivenhet i løpekalenderen og er bygd opp gjennom mange års dugnad fra frivillige hadselværinger ble arrangert for 34. gang i fjor.
Nå skal arrangementet altså bli attraktivt langt ut over Hadsel og Vesterålen, ved at det blir lagt større ressurser i det, og ved at idrettslaget, Storheia Arena og Arctic Sports utnytter hverandres sterke sider.
– Målet er å gjøre Hadsel maraton til et enda mer attraktivt løpsarrangement, ikke minst for internasjonale deltakere. På den måten kan løpet brukes til å styrke arbeidet vårt i lokalsamfunnet og samtidig bidra til å markedsføre Hadsel og Vesterålen som reisemål, sier Robin Tømmerås, leder i Stokmarknes IL..
Roser dugnadsarrangørene
– Det er jo stas for både idrettslaget og Hadsel kommune, sier Jørgen Henriksen til Bladet Vesterålen. Han er fungerende næringssjef i kommunen.
– Da Hadsel maraton kjente behovet for nye krefter, passet det jo greit. Alle de som har vært med på å drive Hadsel maraton som dugnadsløp gjennom alle år, skal ha masse kudos for det grunnlaget de har lagt, tilføyer han.
– Hvis du ser på løpsarrangement i Norge, mangler det store, gode maratonløp, ut over Oslo maraton, og det som finnes i Bergen og Trondheim, og Midnight Sun Marathon i Tromsø. Markedet er ikke mettet. Det finnes mange som er villige til å reise langt for å delta på slikt, særlig i det vi kan kalle eksotiske omgivelser, understreker Henriksen.
Han er sikker på at det blant annet kommer til å bety viktig læring for Storheia Arena i å lage store arrangement.
– Storheia Arena kan nemlig handle om mye mer enn det som skjer oppå fjellet, understreker Henriksen.
Lokalt løpsmiljø
Han trur også det kan bli en vitaminsprøyte for løpe-interessen som gror fram lokalt:
– Det er et voksende løpsmiljø her i Hadsel, og et arrangement som dette, kan bli et springbrett for friidretten i idrettslaget. I kommunen ser jo vi folkehelse-perspektivet sier Jørgen Henriksen. Han har deltatt i Hadsel maraton selv og er stadig aktiv både på ski og på beina.
Akkurat som Hadsel maraton har gjort i alle år, skal arrangementet fortsette å benytte seg av fortrinnene som beliggenheten, naturen og den spektakulære løypa rundt øya gir.
– Helheten kan trekke masse folk. Dette blir en artig og stor øvelse for Hadsel å tenke logistikk og arrangement i så stor skala, understreker næringssjefen.