Da Arctic Race of Norway hadde målgang på Storheia på en av etappene i 2019 ble det sådd noen frø som spirte gjennom flere samtaler i årene etter.

Nå blir Arctic Sport AS en samarbeidspartner med idrettslaget og Storheia Arena. Målet er å gjøre Hadsel Maraton til en internasjonal begivenhet.

Over landegrensene

Bladet Vesterålen fortalte tidligere i mars at det tradisjonsrike løpet blir avlyst i år og skal komme tilbake i ny drakt i 2024. Det stille året skal brukes til å planlegge og markedsføre «nye» Hadsel maraton. Nå slipper de tre partene nyheten om hva som skal skje.

– Partene som nå starter et samarbeid, har tro på at løpet har et betydelig potensial ut over Norge, skriver de i ei felles pressemelding.

– Internasjonal toppklasse

Daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Sport tror Hadsel Maraton kan vokse seg stort.

– Med riktige organisatoriske og markedsmessige grep, ligger mye til rette for at vi kan etablere et løpsarrangement i internasjonal toppklasse her i Hadsel, mener Dybdal.

– Stor interesse ute i verden

Han mener løypetraseen rundt Hadseløya har naturgitte forutsetninger som gjør den til en unik maratontrasé.

– Samtidig skaper den fantastiske naturen i Vesterålen spektakulære kulisser. Gjennom Arctic Race of Norway har vi sett at det er stor interesse for dette i andre deler av verden, sier Dybdal i pressemeldinga.

Arctic Sport AS har ikke arrangert maratonløp før, men partneren deres, Amaury Sport Organisation, arrangerer Paris Maraton, som hadde 65.000 deltagere i fjor, foruten gigant-arrangement i andre idretter, som Tour de France og Rally Dakar.

Større ressurser

Hadsel Maraton er en årlig begivenhet i løpekalenderen og er bygd opp gjennom mange års dugnad fra frivillige hadselværinger ble arrangert for 34. gang i fjor.

Nå skal arrangementet altså bli attraktivt langt ut over Hadsel og Vesterålen, ved at det blir lagt større ressurser i det, og ved at idrettslaget, Storheia Arena og Arctic Sports utnytter hverandres sterke sider.

– Målet er å gjøre Hadsel maraton til et enda mer attraktivt løpsarrangement, ikke minst for internasjonale deltakere. På den måten kan løpet brukes til å styrke arbeidet vårt i lokalsamfunnet og samtidig bidra til å markedsføre Hadsel og Vesterålen som reisemål, sier Robin Tømmerås, leder i Stokmarknes IL..

Roser dugnadsarrangørene

– Det er jo stas for både idrettslaget og Hadsel kommune, sier Jørgen Henriksen til Bladet Vesterålen. Han er fungerende næringssjef i kommunen.

– Da Hadsel maraton kjente behovet for nye krefter, passet det jo greit. Alle de som har vært med på å drive Hadsel maraton som dugnadsløp gjennom alle år, skal ha masse kudos for det grunnlaget de har lagt, tilføyer han.

– Hvis du ser på løpsarrangement i Norge, mangler det store, gode maratonløp, ut over Oslo maraton, og det som finnes i Bergen og Trondheim, og Midnight Sun Marathon i Tromsø. Markedet er ikke mettet. Det finnes mange som er villige til å reise langt for å delta på slikt, særlig i det vi kan kalle eksotiske omgivelser, understreker Henriksen.

Han er sikker på at det blant annet kommer til å bety viktig læring for Storheia Arena i å lage store arrangement.

– Storheia Arena kan nemlig handle om mye mer enn det som skjer oppå fjellet, understreker Henriksen.

Lokalt løpsmiljø

Han trur også det kan bli en vitaminsprøyte for løpe-interessen som gror fram lokalt:

– Det er et voksende løpsmiljø her i Hadsel, og et arrangement som dette, kan bli et springbrett for friidretten i idrettslaget. I kommunen ser jo vi folkehelse-perspektivet sier Jørgen Henriksen. Han har deltatt i Hadsel maraton selv og er stadig aktiv både på ski og på beina.

Akkurat som Hadsel maraton har gjort i alle år, skal arrangementet fortsette å benytte seg av fortrinnene som beliggenheten, naturen og den spektakulære løypa rundt øya gir.

– Helheten kan trekke masse folk. Dette blir en artig og stor øvelse for Hadsel å tenke logistikk og arrangement i så stor skala, understreker næringssjefen.