Russen på Stokmarknes er i gang med innsamlinga til den årlige Krafttak mot Kreft-aksjonen i samarbeid med Kreftforeningen. Selv om de er et kanskje historisk lite russekull på bare 25 elever, har de allerede nådd en milepæl på 60.000 kroner, blant annet fra lokale bedrifter, flaskeinnsamling og et barnekarneval.

– Ikke alt handler om penger, men også om å gjøre noe fint for andre. Vi fikk så positive tilbakemeldinger fra unger som hadde vært på karnevalet og syntes det var veldig kjekt, forteller aksjonssjef Sara Stikholmen fra russen.

Nå venter en overraskelse til førsteklassingene på Stokmarknes skole: Is til alle sammen, som markering av første delmål på 60.000.

Nye utfordringer

De har nemlig lovet nye sprell for hver milepæl i innsamlinga framover: Blant annet har de fått fylkesråden for utdanning i Nordland, Fredric Persson til å hoppe i havet fra Bodø havn hvis de når 90.000 kroner. Dersom de passerer 105.000 kroner, hopper russepresident Martine Johansen i et badekar med Pepsi Max. På 110.000 kroner vil russen krype over Børøybrua, og om de bikker 115.000 kroner har rektor Inge Holm og studierektor Frank Karlsen lovet å trekke i dameklær for en dag.

Det er rimelig sjanse for at Martine Johansen og medruss Sara Stikholmen kan bli nødt til å gå 100.000 skritt på en dag. Det er nemlig 130.000-kronersløftet.

– Artig for oss, eksempler for andre

– Vi gjør ting vi synes er artig, og prøver å være gode forbilder samtidig. Og så har vi fått med oss spreke lærere, fylkesråd og rektorer. Det blir jo gøy. Vi håper jo folk skal legge merke til det vi finner på og tenke at saka kan være verd å støtte. Krafttak mot kreft er noe av det viktigste vi gjør i hele russetida og ei god mulighet til å være gode eksempler for andre, sier Martine og Sara.

Kommer det inn 5.000 kroner til, må lærere og russ kaste seg på sjøen i lag. Fjorårets aksjon innbrakte 139.000 kroner, og slår de det med en tusenlapp, blir det kake på Stokmarknes sykehjem og Ekren omsorgsboliger.

Etter 140.000 kroner går det fortsatt slag i slag for hver femte tusen: Russen vil «vaske» Stokmarknes sentrum, Sara og medruss Sunniva vil tatovere kreftsløyfer, og som toppen på kransekaka vil hele russekullet stille opp som kor i byen.

– Jeg er jo spent på hvordan det skal bli å gå hundre tusen skritt på en dag, om vi må det, innrømmer Sara Stikholmen, som også er forberedt på å ta kreftsløyfe-tatovering.

– Det sitter jo for evig, men det er verd det, mener hun.

Ekstra motivasjon

I fjorårets innsamling fikk Sortland-russen inn tusen kroner mer enn Stokmarknes-russen. I år har Nesset-russen tenkt å reise kjerringa.

– Konkurransen gir litt ekstra motivasjon. Det er ikke så alvorlig, men det er jo drahjelp, det også, ler Sara Stikholmen.

Denne uka må folk i tettstedene på Hadseløya dessuten regne med å få besøk av dem:

– Vi går fra dør til dør med bøsser på Melbu onsdag, og på Stokmarknes torsdag. Bøssene er mest symbolsk, for vi samler inn via Vipps. Men erfaringa er at dør-til-dør-innsamling er det mest effektive av alt, forteller de.

De understreker at russetida er mye mer enn festing.

– Det meste vi har gjort til nå, har vært innsats for andre, sier Sara Stikholmen.