Vetle Lyngstad og Lucas Bye er fortsatt ganske ferske i volleyballsporten. De har kun drevet med dette i et par-tre år, men i helga debuterte de begge på Sortland VBKs 2. divisjonslag.

– Det er tøffere motstand enn vi er vant til. Noen av spillerne på de andre lagene er jo over 1,90 høye og veldig gode, sier 14-åringene.

Noen flere år på baken har motstanderne gjerne også. Tromsø-laget TSI, som var ett av lagene Sortland-spillerne møtte i helga, består av studenter, mens både Lofotvolley og Finnsnes har en miks av godt voksne, unge voksne og ungdommer.

– Om vi ser bort fra meg, er snittalderen på vårt lag 15,8 år, sier Håvard Hamansen Wallstad, spillende trener på Sortlands 2. divisjonslag.

Seier i alle kampene

Wallstad forteller at Vetle og Lucas dessverre er ganske alene i sin aldersklasse i Sortland VBK. Han skulle gjerne sett at flere meldte seg på.

– Fordelen for disse to, er at de får trent sammen med de som er eldre enn seg. Og begge har tatt store steg. De gjør seg på ingen måte bort, og har vært på banen i alle kampene i helga, sier treneren.

– Det er jo utfordrende, men artig. Vinner vi mot noen av disse, da er det ekstra artig, mener Vetle.

Og vunnet, det har de. Mot både Lofotvolley og TSI ble det reine 3-0-seire i sett. Det ble det også i det første oppgjøret mot Finnsnes lørdag, før Finnsnes yppet seg litt mer i den siste kampen på søndag og Sortland til slutt vant med settsifrene 3-1. Hjemmelaget viste hele veien en god egenskap med å dra i land jevne sett til sin fordel, godt hjulpet av entusiasme fra tribunen i Sortlandshallen. Etter første seriehelg, topper Sortland tabellen.

– At spillerne vi møter er større enn oss, betyr ikke alltid at de er bedre. Det handler ikke om hvor stor man er, men om hvordan man spiller og bruker hodet, sier Vetle.

I tillegg til 2. divisjon, får 14-åringene spille både på U17- og U19-laget til Sortland Volleyballklubb.

– Det er kanskje artigst med U17, for der kjenner vi de andre. De er cirka like gamle som oss.

Sandvolley-duo

Egentlig var det fotball Vetle Lyngstad drev på med – før han begynte med litt volleyball samtidig. Da fantes det ikke guttelag, så han heiv seg med på jentelaget. En kneskade gjorde at han droppet fotballen og satset kun på volleyball. Der har han opplevd en bratt utviklingskurve.

– Så begynte Lucas med volleyball også, året etterpå. Vi har spilt mye mot de som er bedre enn oss, sier Vetle.

– Det er det som har gjort oss gode, sier Lucas.

De to er også makkere på sandvolleyballbanen, og sist sommer endte de på en fin 8. plass i NM, i sin aldersklasse.

– Det jeg kan si, uten at de skal bli for "cocky", er at dette er to veldig gode talenter. Det er viktig for oss at vi får de med videre, sier Wallstad.

14-åringene ser iallfall for seg at de skal holde på med volleyball i lang tid framover. Så lenge som mulig, sier de. Og målet har de klart for seg:

– Det må være å komme med på det norske landslaget.